Escàndol polític

Higini Cierco nega ser amic del director antifrau català

Higini Cierco nega ser amic del director de l’oficina antifrau de Catalunya, implicat en una trama per desprestigiar polítics independentistes

Higini Cierco nega ser amic del director antifrau català

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Higini Cierco, segons van informar fonts properes al grup Cierco, “no és amic” del director de l’oficina antifrau catalana, Daniel de Alfonso, sinó que tan sols tenen “amics comuns” i han coincidit en alguns esdeveniment. Cierco respon així a les converses que s’han filtrat entre Daniel de Alfonso i el ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, que fan referència a trames per desprestigiar polítics independentistes. En una informació del diari espanyol Público s’escolta el director de l’oficina antifrau i el ministre parlant sobre la trama per filtrar que l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias tenia un compte a Suïssa i posteriorment hauria portat els diners a Andor­ra, tot i que a la conversa no saben a quin banc andorrà s’haurien portat els diners (trama publicada pel diari El Mundo i que s’ha demostrat posteriorment totalment falsa).

Durant la conversa De Alfonso fa referència que seria ideal que Trias hagués portat els diners a BPA perquè “Higini Cierco, que és bon amic meu... i Ramon, a qui no conec tant”, són els propietaris de l’entitat. I hi afegeix (en suposada referència a obtenir informació sobre els hipotètics diners de Trias a BPA) que “Higini, sí. Higini té por que se li trenqui el seu tema de Banco Madrid”. Cal recordar que BPA havia comprat Banco Madrid invertint més de 100 milions d’euros. Des del grup Cierco, segons les mateixes fonts, s’ha assegurat que no hi va haver cap pressió respecte a informació del compte de Xavier Trias perquè l’exalcalde de Barcelona “mai” no ha tingut cap compte a Banca Privada. Des del grup Cierco encara s’està analitzant si hi haurà o no (i en tot cas quina serà) la reacció a les informacions que han aparegut a les transcripcions de les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso. A la mateixa conversa el ministre de l’Interior es mostra convençut que Trias hauria portat els diners de Suïssa a Andorra. Concretament especifica que “jo no sé a quina banca, però transferit a Andorra, sí”. Fins i tot garanteix que tenen les dades exactes: “Que jo ho tinc, la quantia exacta, el número de compte corrent i la data en què el compte corrent és tancat a Suïssa, per la Unió de Banques Suïsses (UBS) i és portada a la Banca d’Andorra”. Cal incidir que la UBS va fer pública una nota on negava que Trias hagués tingut diners i que el número de compte que va sortir a la llum era inventat perquè ni tan sols cor­respon al format que utilitza UBS per als comptes.

El ministre hi afegeix que disposa de la mateixa informació sobre Trias que va ser filtrada sobre els comptes de la família Pujol a BPA (en aquest cas certa). “Aquí [la dels Pujol] el que posava era: número de compte corrent, qui i en quina data havia ingressat a Banca Privada d’Andorra... m’explico? I aquí [la de Trias] diu les quantitats, el número de compte corrent, la data en què tanca el compte corrent [a Suïssa] i el transfereix a bancs d’Andorra.”

LA FAMÍLIA S'HA PERSONAT CONTRA MIQUEL PER "TENIR ACCÉS A TOTA LA INFORMACIÓ"

El grup Cierco va fer ahir un comunicat per explicar els motius pels quals s’ha personat com a actor civil a la causa per blanqueig contra Joan Pau Miquel i altres exdirectius i exgestors de Banca Privada, tal com va avançar ahir el Diari. Segons la nota, “l’únic objectiu dels accionistes majoritaris de BPA en constituir-se com a acció civil és poder tenir accés a tota la informació judicial que està generant la causa i, d’aquesta manera, i si s’escau, defensar millor els seus interessos”. Amb aquest posicionament s’estaria descartant l’opció que dóna el fet de personar-se com a acció civil a l’hora de demanar possibles danys i perjudicis als acusats. El grup Cierco va explicar també que mentre Ramon Cierco i la seva mare, Roser Noguer, van signar la petició per ser actors civils com a persones físiques, el seu germà Higini ho va fer a través de la seva societat personal Cierco Martínez 2003.

LA CONVERSA

DANIEL DE ALFONSO: “Si fos a Banca Privada d’Andorra, si fos en aquella, seria una bona cosa, perquè Higini Cierco que és bon amic meu... i Ramon, que jo no el conec tant... Però Higini, sí. Higini té por que se li trenqui el seu tema del Banco Madrid.”

JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ: “Del Banco Madrid, sí... Jo no sé a quina banca, però transferit a Andorra sí... Tampoc hi ha gaire a Andorra... La Banca de Mònaco? La Banca d’Andorra? Però, vaja, quan tu dius el número de compte exacte i tal... Una altra cosa és que jo estic d’acord amb el que tu has dit. Però jo diré: això és conve-nient o no és convenient des del punt de vista d’Estat. Què dius tu?”

DANIEL DE ALFONSO: “Sí, jo crec que no, jo crec que ara no... Tenim prou munició per guardar-nos i dosificar. I com que encara tenim pendent el futur, és a dir, el 9 de novembre i la setmana immediatament després d’això, hem de pensar, ministre, donar-ho tot de cop? No, perquè no sabem l’enemic com jugarà. No sabem quina serà la seva resposta. I, i, i... insisteixo, tenim prou munició i hem obert un disseny, una estratègia de com jugar el partit. Intentem aquesta estratègia i seguim conservant la munició; i si aquesta munició la podem engrandir, engrandim-la. Crec que serà el moment i fins llavors farem servir vies que no produiran cap rebuig, que no faran sospitar el que tenim i que potser ens permetran guanyar com en el judo, utilitzant la seva pròpia força. Que ells mateixos desbanquin el president. [Artur Mas]”

tracking