Consell General

Salut nega que la reforma busqui reduir la despesa

El ministre evita concretar les accions previstes i només avança que la prioritat serà garantir la “qualitat assistencial”

Salut nega que la reforma busqui reduir la despesaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma sanitària prioritzarà la “qualitat” a l’abaratiment dels costos. Així ho va assegurar el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. A preguntes dels grups de l’oposició a la sessió ordinària del Consell General, Álvarez va tornar a demanar “paciència” als consellers i va refusar concretar-ne els detalls. Això sí, va fixar els primers objectius de la reforma per abans d’acabar l’any.

El conseller general de liberals Ferran Costa va recriminar a l’executiu que no posés “fil a l’agulla” i afrontés la reforma sanitària d’una vegada per totes. “Sé que el contingut és difícil, però sembla que estiguin més preocupats del que fan els liberals”. El ministre va insistir en la voluntat d’un pacte d’Estat per a la reforma que presentarà properament als grups parlamentaris.

Sense voler entrar en detalls i a preguntes de la consellera d’SDP Sílvia Bonet, Álvarez va avançar que abans d’acabar l’any estarà enllestit el nou reglament per limitar l’accés a la convenció dels professionals sanitaris. “No ho puc concretar, s’ha començat a treballar”, va dir, tot afegint que “millorarà la qualitat assistencial i espero que això redueixi els costos”. I va insistir en el fet que en cap cas “buscarà limitar l’accés, sinó regular”. I és que, segons va reconèixer el mateix ministre, a hores d’ara únicament hi ha una acceptació del règim econòmic, però no s’exigeix “un compromís”.

Álvarez, però, va desmentir que s’estigui treballant amb la premissa d’establir una dedicació diària per als professionals de vuit hores, però tampoc va aprofundir en el contingut, més enllà de respondre a preguntes concretes dels consellers i posar un exemple “improvisat, però que serà de l’estil”. El titular de Salut va comentar que s’impediria convencionar-se metges que faci temps que no estan en actiu per garantir “la qualitat assistencial”.

El que sí que va avançar, davant la insistència de Bonet, va ser que el reglament afectarà tots els col·lectius de la sanitat, “però es començarà pels metges, que és el més nombrós”. El nou text s’està elaborant des del ministeri de Salut “però amb les aportacions del SAAS i de la CASS”, va voler esclarir el ministre.

Lliure elecció GARANTIDA

El que sí que va dir el ministre és que malgrat la reforma sanitària que prepara l’executiu, la lliure elecció de metges és un dels punts que “no es tocaran”. A banda del reglament, Álvarez va avançar altres canvis significatius per encarar el nou model sanitari que es produiran abans d’acabar l’any: l’establiment d’una cartera de serveis que acotarà quines són les prestacions que pagarà la sanitat pública i quines queden fora, i la història clínica compartida, que evitarà duplicitats i permetrà optimitzar els recursos.

GOVERN REFUSA LA "CULPA" DEL FINAL DE BIO VALIRA

El ministre de Comerç, Francesc Camp, va apel·lar a raons econòmiques en el tancament de Bio Valira i no a la manca d’una legislació. “Moltes empreses abans dels cinc anys fracassen”, va assegurar, tot insistint que per l’activitat que duien a terme en aquests moments, l’emmagatzematge de cordons umbilicals i teixits, no calia una normativa especifica. No obstant això, el ministre de Salut, Carles Álvarez, va parlar de la voluntat d’una regulació per a reproducció assistida i la nova llei del medicament per abans d’acabar l’any. D’altra banda, pel que fa al comitè nacional de Bioètica, el grup parlamentari liberal va queixar-se que encara no s’ha fet pública la memòria econòmica del 2015. El ministre va lamentar el retard, va desitjar que es presenti aviat i va recordar que el comitè encara no té president.

tracking