Medi ambient

França, Andorra i Espanya estableixen criteris comuns de sanitat animal i vegetal

Un dels temes que s'ha tractat aquest dijous és la lluita contra la malaltia de la llengua blava

França, Andorra i Espanya estableixen criteris comuns de sanitat i higiene animal i vegetalANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra acull aquest dijous la 56a edició de la reunió hispanofrancesa d'higiene i sanitat animal i vegetal. L'espai escollit ha estat l'Auditori Nacional d'Andorra, a Ordino, i és la primera vegada que el Principat és la seu d'una trobada d'aquestes característiques, centrada sobretot en establir polítiques comunes dins del territori dels Pirineus sobre plagues vegetals i malalties animals. Andorra fa ja 15 anys que intervé a les reunions i, aprofitant l'efemèride, s'ha aconseguit portar la quarantena de responsables i tècnics dels Governs dels països veïns al Principat. "I vist com està anant, potser no serà l’última" vegada, ha assegurat el director del departament d'Agricultura del Govern, Landry Riba.

Un dels objectius de la reunió "és articular una veu conjunta en l'àmbit geogràfic, del Pirineu", per tal que quan "els representants del ministeri espanyol vagin a Brusel·les a exposar un tema, sigui el mateix que quan vagin els de França, o nosaltres", ha explicat Riba. "Busquem un discurs homogeni, consensuat", del qual Andorra "se'n pugui beneficiar", ha afegit.

Un dels temes que s'ha tractat aquest dijous és la lluita contrala malaltia de la llengua blava, que afecta ovins i bovins i que té conseqüències econòmiques ja que disminueix la producció. Riba ha explicat que tant França com Espanya tenen problemàtiques al respecte i, tot i que a Andorra no hi ha casos clínics, "tenim el deure de no ser una dificultat en la lluita contra la malaltia".

D'altra banda, el director d'Agricultura ha explicat que el sistema de vigilància veterinari d'Andorra té avantatges respecte al dels països veïns perquè, al tenir un sector de petites dimensions "tot es filtra a través del sistema veterinari oficial" i, per tant, s'actua "més ràpid en la detecció i implementació de mesures". Això permet al Govern "estar al dia" dels problemes del sector.

L'acte inaugural de la trobada ha anat a càrrec de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. La ministra ha destacat que jornades com les d'aquest dijous són de gran ajuda per implementar els treballs que exigeix un procés d'acostament a la UE com el que el Principat porta a terme actualment

La trumfa andorrana no desapareixerà

D'altra banda, i preguntat per la dissolució de la cooperativa Sabors i Aromes d'Andorra, que reunia a pagesos per fer una producció i comercialització conjunta de la trumfa, Riba ha manifestat que és "una llàstima" que la iniciativa no hagi prosperat. No obstant això, ha explicat que, dins del període actual de declaració obligatòria de registre d'explotacions, "estem veient que a nivell individual s'estan declarant parcel·les de cultiu de trumfa". És a dir, "no és que Andorra deixarà de produir trumfes, sinó que la iniciativa de venda federada no prosperarà", ha exposat.

tracking