Política

Saboya diu que no es planteja si serà el relleu de Martí

Remarca que no es poden prendre decisions pensant si l’afavoriran o no per al futur

Saboya diu que no es planteja si serà el relleu de MartíFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gilbert Saboya considera part “del joc polític” que surtin travesses de possibles candidats a rellevar Toni Martí al capdavant del projecte de Demòcrates per Andorra (DA), entre les quals ha sortit el seu nom. El ministre remarca, però, que “estar en un procés de successió quan falten tres anys de legislatura em sembla si més no precipitat”, i emfatitza que “no m’ho plantejo, no té cap sentit projectar-se amb això perquè no és el calendari i perquè crec que ens perjudica”. I raona els motius tot al·legant que “quan ets ministre i estàs sotmès a haver de prendre decisions no pots estar condicionant les teves decisions a una suposada voluntat política”, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio. Per afegir-hi que actuar d’aquesta manera “seria un error i jo no estic disposat a fer-ho, em puc equivocar en moltes altres coses però no en aquesta”.

El titular d’Afers Exteriors insisteix que ocupant el càrrec de ministre té l’obligació d’adoptar decisions “que no sempre són ni populars, ni agradables, ni a vegades fàcils d’explicar, i inscriure’s en una dinàmica de projecció personal de carrera política és un error perquè t’inhabilita per prendre les decisions i això al final t’acaba perjudicant a tu mateix i pel camí el Govern i el país”. Per això, assenyala que “s’ha de fer un exercici honest i dir: ‘Jo estic aquí per treballar’” i no cometre l’equivocació de decidir en funció “que pensi que m’afavoriran o no en una suposada pretensió de futur i és un exercici que no toca”.

Saboya hi afegeix, a més, que l’experiència personal li ha demostrat que intentar fer previsions en general, no només en política sinó del que t’acabarà passant i d’escenaris de futur, no funciona, “i intentar projectar-se a mitjà termini és un exercici poc afortunat i no m’agrada gaire fer-ho”.

“Salut política” a DA

El ministre apunta un element positiu al seu parer que es pot deduir dels noms que surten com a successors de Martí, en afirmar que “per a un partit és un bon símptoma de salut política que surtin varis noms, i posats els noms que surten, que no sempre són els mateixos, perquè arriben perfils nous”, i puntualitza que això revela que “DA sense entrar en comparatives amb ningú té una bona capacitat per tenir un projecte i una sèrie de persones per renovar-se”. Considera que aquest és un factor fonamental per al futur de la formació perquè “el projecte de DA serà capaç de renovar-se si manté la capacitat de genera un discurs únic, coherent i consistent, però que és fruit d’un pensament plural”, i conclou que això la formació “ho aporta”.

Gilbert Saboya no es posiciona sobre la vàlua de cap candidat en particular i manifesta que “tinc molta admiració per tots els candidats que han sortit i per alguns que no han sortit, que estan menys exposats als mitjans i que tenen condicions per poder ser candidats”. Apreciació que comparteix Josep Àngel Mortés, tresorer de DA i cònsol d’Ordino, que assegura que el partit “té molts relleus i aquest és un avantatge important”. I hi afegeix que tots els noms que s’han posat sobre la taula “són bons candidats”.

També Jordi Cinca, tot i les informacions que han sortit en mitjans estrangers sobre el seu passat professional. “No en tinc cap dubte, té unes qualitats molt grans i el procés de soroll que s’ha generat i que han volgut generar al voltant de la figura de Jordi Cinca per la seva evolució ja demostra el que hi havia, i no crec que hagi minvat gens ni mica la seva capacitat de poder ser candidat a cap de Govern”, ressalta Saboya, que puntualitza que pels moments difícils que han compartit aquest any “em sabria especialment greu aquest exercici de pressió que s’ha fet sobre ell perquè és injust i immerescut”. Opinió coincident amb la de Mortés, que destaca que “Cinca sempre ha estat un bon candidat”, i precisa que “hi ha molt sensacionalisme, gent a qui li agrada moure els problemes, hi ha molts interessos creats per darrere i la gent sap molt bé separar i tenir clar les coses quan es tracta de buscar problemes per enfonsar una persona, i en el cas de Cinca la gent coneix perfectament qui és i té la seva foto feta”.

tracking