Medi Ambient

Només un terç d'ajuts del pla Engega són per a particulars

Abans de limitar les subvencions, se n’havien entregat 80 per a empreses

Només 38 ajuts del pla Engega van ser per a particulars.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dels 118 ajuts que va atorgar Govern en la primera tongada del pla Engega d’aquest any, per a l’adquisició de vehicles el cent per cent elèctrics o híbrids endollables, només 38 van ser per a particulars. Es tracta del prop d’un milió d’euros que havia pressupostat i es van esgotar en poc més de tres setmanes.

Segons publicava ahir el BOPA, un total de 80 ajuts han estat per a empreses, una de les quals arriba a acumular fins a 40 de les subvencions. Són les peticions fetes abans que l’executiu acordés les noves condicions per al programa: només es pot adquirir un vehicle per beneficiari i, a més, haurà de romandre un mínim d’un any a nom de qui obtingui l’ajut. Fins llavors no hi havia cap limitació i va ser arran de constatar que s’estaven sol·licitant molts ajuts a nom d’una mateixa societat i, tal com va reconèixer el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, amb l’objectiu d’arribar al màxim de persones que es va optar per posar les restriccions.

Dels 118 ajuts atorgats durant la primera tongada, la majoria van ser per a turismes híbrids endollables, amb preus de compra d’entre 30.000 i 35.000 euros, seguits dels que costen entre 35.000 i 40.000 euros. Els ajuts atorgats, d’entre 8.000 i 10.000 euros, van suposar un descompte d’entre el 20 i el 35% del cost del vehicle.

La segona tongada de l’Engega, de la qual es van avançar 300.000 euros del pressupostat per a l’any vinent, es va esgotar tres setmanes després de la nova convocatòria. Amb aquesta nova partida es pretenia afavorir la venda d’entre 35 i 40 vehicles.

La bona rebuda del pla Engega ha permès assolir, en un mes i mig, l’objectiu que s’havia fixat per a tres anys del programa: un 6% del parc de cotxes andorrà són vehicles verds. L’any passat, al país hi havia set vehicles sostenibles, mentre que ara les darreres xifres de l’executiu apunten a 158. A banda del guany econòmic, els beneficiaris del programa gaudiran també de la instal·lació gratuïta del punt de càrrega domèstic, de la càrrega gratuïta a la via pública, aparcament a la via pública durant dues hores, matrícula personalitzada de 5 dígits, circulació permesa pel carril Bus, peatge del túnel d’Envalira gratuït i exempció de la taxa de tinença de vehicles.

tracking