Tribunals

Petició de 7 anys per dur 13.000 dosis d'heroïna

Jutjats dos homes que segons la policia van vendre 1,3 quilograms de droga en vuit mesos

Petició de 7 anys per dur 13.000 dosis d'heroïnaSFP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va jutjar ahir dos homes, residents de nacionalitat portuguesa, acusats de traficar amb heroïna. La fiscalia considera que en els vuit mesos que va durar la investigació policial, que va acabar amb la seva detenció el 17 de juny de l’any passat, haurien introduït 1.260 grams d’aquesta droga de la que haurien venut gairebé 13.000 dosis a un preu al mercat d’uns 360.000 euros. Uns càlculs que el ministeri públic fa multiplicant la quantitat d’heroïna que se’ls va comissar el dia de la detenció, 18 grams, i el nombre de viatges “acreditats” que van realitzar a Catalunya per comprar-ne. Pels delictes majors d’introducció, possessió i tràfic d’heroïna en gran quantitat la fiscalia demana 7 anys de presó ferma, 180.000 euros de multa i l’expulsió definitiva del Principat per cada un d’ells. També se’ls imputa els delictes de possessió d’altres drogues com marihuana i metadona.

La investigació de l’anomenada operació Canó es va allargar durant vuit mesos i va incloure seguiments als dos processats i la intervenció de les seves comunicacions telefòniques. La venda es realitzava al domicili dels dos acusats a Encamp i a un bar de la localitat propietat de la mare d’un dels processats.

Coneguts per la policia, els moviments sospitosos de tots dos van donar lloc a la seva vigilància fins que els agents van tenir prou proves per detenir-los. Ho van fer primer a la duana del riu Runer. Van controlar un dels dos processats que portava a l’interior del seu cos un embolcall amb 16,8 grams d’heroïna. Al seu domicili només van trobar pots de metadona i estris per tractar la droga, però l’home, de 35 anys, va confessar que es dedicava a vendre l’heroïna a càrrec de l’altre acusat a canvi de dosis per al seu autoconsum. Al judici, ahir, va negar ser un traficant i va assegurar que els 16,8 grams que portava dins dels seus cos eren per a ell ja que tenia una gran dependència.

El mateix dia va ser detingut el segon dels processats, de 39 anys i fill de la propietària del bar on també es venia droga. Al seu domicili la policia va comissar dos grams d’heroïna, mig de coca, 137 de haixix i cinc pots de metadona. A la vista també va negar que es dediqués a traficar i va dir que tot aquell material el volia fer servir per desenganxar-se de forma casolana de l’heroïna.

La policia considera que es dedicaven a la venda de drogues per l’alt nombre de trucades sospitoses que rebien cada cop que viatjaven a comprar heroïna. I també perquè van poder controlar diverses persones amb droga poc després d’haver quedat amb ells.

Les defenses de tots dos consideren que no es pot provar el tràfic. Només un testimoni –del qual els lletrats van posar molt en dubte la seva credibilitat– va assegurar haver comprat heroïna a un d’ells. Consideren que només han comès delictes menors d’introducció d’estupefaents per consum propi. L’advocat del detingut amb la droga dins del cos va demanar una pena màxima de 12 mesos de presó ferms i si és considerat culpable de tràfic, cinc anys, tres ferms, i 3.000 euros de multa. La defensa de l’altre no vol més de 12 mesos condicionals i 500 euros de multa.

LES DEFENSES VOLEN LA NUL·LITAT DE TOTES LES ACTUACIONS

Les defenses dels dos acusats van demanar la nul·litat de totes les actuacions ja que consideren que s’han vulnerat els drets fonamentals dels seus clients de l’article deu de la Constitució relatius a la jurisdicció, al procés degut i a la defensa. Els lletrats volen que s’anul·lin les diligències prèvies, l’aute de la Batllia autoritzant les intervencions telefòniques, l’aute de detenció i l’aute de processament. És per això que van demanar la llibertat immediata dels seus clients, petició a la qual es va negar la fiscalia. El Tribunal de Corts va decidir que en la sentència indicarà si accepta o no la nul·litat de totes les actuacions.

tracking