Problema financer

Naturlandia acumularà 1,5 milions més de pèrdues

El cònsol avança que s’haurà de “rebaixar despeses i incrementar ingressos” amb mesures “que no són agradables” però no les concreta

Naturlandia acumularà 1,5 milions més de pèrduesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria resta, encara, en espera dels resultats de l’auditoria financera i de gestió que s’està elaborant a Naturlandia. Tot i així, el cònsol major, Josep Vila, va avançar que des de la corporació es preveu que el parc tanqui el 2015 amb pèrdues de com a mínim 1,5 milions. “La història ens diu que cada any marxen uns 1,5 milions d’euros amb Camprabassa i aquest any, vist el que ens vam trobar amb el deute amb els proveïdors, segur que marxaran aquests diners”, va afirmar, afegint que “si Naturlandia tingués un equilibri financer i tingués capacitat financera pròpia el comú ho tindria molt millor”.

I és que les pèrdues acumulades any rere any i els crèdits que el comú ha assumit per injectar diners al parc han portat l’administració local laurediana al límit. “Sabem que estem per allà al límit de l’endeutament”, va exposar Vila, que no va voler confirmar les xifres en espera de rebre els resultats de l’auditoria. I és precisament quan es tingui l’auditoria financera de l’ecoparc –el cònsol confia que pugui ser a final d’aquest mes– quan es podrà fer el tancament dels comptes del comú corresponents a l’exercici 2015 i aprovar el pressupost 2016. “Si les despeses i els ingressos haguessin tingut una línia de continuïtat respecte al 2015, hauríem saltat segur el llindar de l’endeutament”, va assegurar.

Sense detalls

Vila, però, no va voler concretar si ja s’han pres mesures per redreçar la situació ni tampoc què es farà a partir d’ara. Amb tot, va avisar que les accions seran impopulars. “S’intentaran prendre les mesures adequades per cor­regir la situació. És una feina que no és gens agradable però que malauradament ens tocarà fer. Tot el que sigui rebaixar despeses i incrementar ingressos són mesures que no són agradables”, va indicar. Com es farà? “Buscant les despeses menys necessàries i menys eficaces, fent un anàlisi punt per punt i buscant les diferents opcions de solució per finalment prendre les mesures adequades”, va apuntar.

Cap més concreció, excepte reiterar que no hi ha la voluntat d’acomiadar ningú. “M’agradaria que tothom continués treballant però això ens ho dirà l’auditoria financera. Si hi ha capacitat perquè els ingressos puguin suportar tot el cost laboral, no seria necessari prendre mesures respecte als treballadors. Una voluntat que també va estendre a qui encara actua com a director de projecte del parc, Enric Ordóñez. “No tenim cap intenció de tocar res de personal fins que no estigui tot acabat. I el senyor Enric Ordóñez com qualsevol altre, si està allà treballant i compleix una tasca i és l’adequada i tot funciona, doncs continuarà al mateix lloc. No tenim vocació d’acomiadar gent”, va afirmar. I de fet, va assegurar que malgrat ser un càrrec de confiança dels cònsols anteriors, Montserrat Gil i Manel Torrentallé, “ho respectem. Entenem que hem de respectar les persones que siguin fidels al lloc que ocupen i que compleixen amb la tasca que se’ls ha encomanat”.

D’altra banda i en relació amb la reunió que es va mantenir amb el Govern, va assegurar que no es van concretar els números ni tampoc les possibles solucions. “Primer hem de conèixer l’exactitud del problema i de ben segur que vista la situació, estiguem o no fora del límit, qualsevol aportació serà molt, molt benvinguda”.

Pel que fa a les altres dues societats participades, Sasectur i l’escola bressol, el cònsol va indicar que tot i ser deficitàries la situació no és tan greu com amb Naturlandia. “No sembla que financerament això pugui arrossegar el comú com podria succeir amb Camprabassa”, va manifestar el cònsol.

tracking