Ciència

Andbio diu que els canvis de ministres han impedit que es reguli el sector

Álvarez anuncia als biotecnòlegs que tindran un text normatiu en els propers sis mesos

Andbio diu que els canvis de ministres han impedit que es reguli el sectorANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de l’Associació de Biotecnologia (Andbio), Vanesa Arroyo, considera que el ball de ministres de Salut dels darrers governs (Cristina Rodríguez i Sílvia Bonet en l’executiu de Jaume Bartumeu i de nou Cristina Rodríguez, Rosa Ferrer i Carles Álvarez Marfany en els executius de Toni Martí) ha impedit que el país s’hagi dotat d’una legislació en biomedicina. Arroyo va reconèixer que quan l’any 2010 el Govern va decidir atorgar un premi Innovadors, dotat amb 100.000 euros, a Andorra Cell –que després es convertiria en Bio Valira, empresa ara en fallida tot i haver rebut un crèdit preferent de 230.000 euros– pel seu projecte de banc de cèl·lules mare, “Andorra va fer un gran pas i va apostar per pujar al tren d’aquest sector emergent”. Però, va lamentar, els canvis de ministres “no han afavorit poder impulsar una legislació que hauria permès tenir l’activitat ben determinada”.

Respecte a la fallida de Bio Valira, la presidenta de l’associació de biotecnòlegs va qualificar com “una llàstima” el fet que “una de les dues empreses pioneres del sector al país no hagi estat sostenible econòmicament”. Va recordar que es tracta d’un sector “emergent i d’alt risc”, i que quan el Govern va decidir apostar per ells amb el premi i el préstec es tenia el compromís de legislar sobre la biomedicina.

Arroyo va explicar que dilluns es van reunir amb el ministre Álvarez Marfany i que es va comprometre a tenir enllestit un text normatiu en els propers sis mesos, i presentar un projecte de llei que s’ha de veure si serà propi o s’inclourà dins del del medicament i de teràpies avançades. Des de l’associació es va insistir en la necessitat de comptar amb una legislació pròpia per fer recerca aplicada en l’àrea de la biotecnologia i atraure empresaris del sector. Un marc normatiu que eviti, com passa ara, que “rebem propostes de dubtosa activitat”.

Desens debats de recerca

La presidenta d’Andbio va fer aquestes declaracions en el marc de la primera jornada dels Debats de recerca, organitzats per la Societat Andorrana de Ciències i el ministeri d’Educació i patrocinats per MoraBanc, dedicats a la recerca en biociències per a la salut. A més d’Arroyo van intervenir els doctors Josep Maria Pujal i Cristina Casals.

tracking