Economia

Themis s'empara en la legislació andorrana

L’informe financer ha de ser avalat pel Tribunal de Comptes, motiu pel qual no ha estat validat

Themis s'empara en la legislació andorranaArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació Themis atribueix a l’obligació de passar els números de l’entitat pel Tribunal de Comptes el fet que els estats financers del 2015 no hagin estat validats pels auditors de l’Organització Mundial del Turisme (OMT).

Els comptes de l’exercici passat han rebut l’aprovació del patronat de la fundació, format per Govern i l’OMT. No obstant això, resten pendents de l’auditoria, funció que li correspon a l’òrgan supervisor andorrà, en tractar-se d’una fundació pública. Així, caldrà esperar fins a l’any vinent per conèixer el resultat de l’exercici passat.

Espanya ha auditat els números de l’OMT del 2015. Ha estat en el marc de l’informe quan ha denunciat manca d’opacitat de la fundació andorrana, en haver presentat els números sense auditar. Des de Themis, el director executiu, Omar Valdez, justifica la impossibilitat d’aquest fet, recordant que és el Tribunal de Comptes l’encarregat de la polèmica auditoria. “Els números estan tancats, aprovats pel patronat i en mans del Tribunal de Comptes, que ara tot just ha assignat l’empresa que farà l’auditoria. No serà fins a l’any que ve, doncs, que es coneixerà l’informe”, justifica Valdez.

Fins ara, segons ha reconegut el mateix Valdez, el cas excepcional de la fundació andorrana, supeditada a la legislació del país, era “entès” a l’hora d’analitzar els números de l’OMT. “S’acceptaven els pendents de validar i si finalment hi havia alguna modificació, després de l’auditoria del Tribunal de Comptes es canviava”, explica el director executiu. La diferència, però, ha estat el canvi del sistema que ha emprat l’OMT per passar comptes dels seus números: l’auditoria ha passat d’estar feta per tres països a limitar-la a només Espanya.

Menys observacions

Des de la Fundació Themis assenyalen que malgrat que els dar­rers informes del Tribunal de Comptes insten la fundació a augmentar les mesures de control, “les observacions han anat a menys els darrers anys”, manifesta Valdez, tot afegint que malgrat tot “els números sempre han estat aprovats”.

CRIDA A MODIFICAR LA LLEI DE FINANCES

La Fundació Themis és considerada fundació pública, raó per la qual, amb l’entrada en vigor de la legislació per a les fundacions públiques, ara fa set anys, ha de supeditar el seu funcionament a la Llei general de les finances públiques. En aquest sentit, des de la fundació reconeixen que no disposen dels mateixos recursos que, per exemple, una parapública, fet que els lliga de mans. “Si destinéssim el pressupost que se’ns reclama en mesures de control no podríem, per exemple, fer formació”, diu el director executiu, Omar Valdez. Compten amb set persones en plantilla i un pressupost de 600.000 euros anuals.

Casos com el de Themis van ser estudiats en l’anàlisi de l’informe del Tribunal de Comptes del 2013 de la comissió legislativa de Finances, on es va suggerir modificar la Llei de finances per diferenciar entre entitats grans i petites.

tracking