Les ajudes del pla Engega s'acaben en tres setmanes i s'amplia la dotació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per aquest motiu, el Consell de Ministres ha acordat avui ampliar la dotació del programa en 300.000 euros.

L’objectiu del Pla Engega, tal com ha recordat el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, és posicionar el Principat d’Andorra entre els primers països en mobilitat elèctrica. Així, en el primer mes de funcionament, el pla ha rebut la sol·licitud d’ajuts econòmics per a 122 vehicles de mobilitat elèctrica. La matriculació d’aquests vehicles situarà Andorra en la tercera posició internacional a nivell de matriculacions de vehicles elèctrics (fent la projecció de matriculacions en base als primers quatre mesos de l’any), amb una quota de mercat del 4,5%.

Arran del volum de sol·licituds, el ministre ha proposat l’ampliació pressupostària amb càrrec als plurianuals del 2017, amb una dotació de 300.000 euros més que permetrà que nous compradors s’adhereixin al programa. Per tal que aquesta ampliació afavoreixi el màxim de persones, els ajuts per als vehicles elèctrics i híbrids endollables es limitarà a un vehicle per beneficiari, i s’estableix que aquest hagi de romandre un mínim d’un any a nom del comprador.

Alcobé ha donat els detalls de les sol·licituds rebudes en aquesta primera fase del programa, que suposarà la compra de 70 vehicles híbrids endollables, 52 elèctrics 100% i 4 vehicles eficients (amb emissions de menys de 120g de CO2.). A més, s’han rebut 9 sol·licituds al desballestament de vehicles amb una antiguitat mitjana de vint anys.

Del total de sol·licituds per a la compra de vehicles de mobilitatelèctrica, 103 corresponen a la compra de turismes i 19 a furgonetes. A més, la majoria dels vehicles que s’han reservat se situen en preus de compra d’entre 30.000 i 35.000 euros, seguits dels que costen entre 35.000 i 40.000 euros.

El preu mitjà dels vehicles elèctrics reservats és de 30.255,31 euros, que amb l’ajut mitjà de 10.458,3 euros atorgat quedaria en 19.796,99 euros per al beneficiari (un 34,6% de descompte). Pel que fa als vehicles híbrids endollables reservats, el preu mitjà és de 43.349,50 euros, que es rebaixarà a 33.961,30 euros gràcies a l’ajut mitjà de 9.388,2 euros (un 21,7% de descompte).

El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions ha destacat l’èxit del programa i la bona acollida que ha tingut entre els ciutadans i els punts de venda, "amb el conseqüent benefici que suposa per al medi ambient i per a la imatge del país la matriculació de l’elevat nombre de vehicles de mobilitat sostenible", informa Govern.

Alcobé ha recordat que els beneficis del Pla Engega no es limiten únicament als ajuts econòmics, sinó que els compradors gaudiran també de la instal·lació gratuïta del punt de càrrega domèstic, de la càrrega gratuïta a la via pública, aparcament a la via públic durant dues hores, matrícula personalitzada de 5 dígits, circulació permesa pel carril Bus, peatge del túnel d’Envalira gratuït i exempció de la taxa de tinença de vehicles.

Les persones que a partir d’ara desitgin adquirir un vehicle elèctric o híbrid endollables en podran acollir a l’ampliació acordada pel Consell de Ministres, així com dirigir-se als punts de venda per conèixer els vehicles disponibles.

tracking