Mig miler de funcionaris mantenen la jubilació del 70% del salari

Part d’aquests empleats públics contribueixen en el pla d’aportacions perquè pot ser un producte financer “interessant”

49025.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les disposicions addicionals de la Llei de les pensions garanteixen la prestació anterior a la modificació legislativa “a unes 500 persones”, segons explica el membre de la comissió de seguiment del pla i director de pressupost, Salustià Chato, que precisa que “es tracta de companys que feia 25 o 30 anys que estaven a l’administració i policies per les especificitats que tenen regulades i que mantindran el 70% del salari com a jubilació definitiva”. Chato destaca que aquest mig miler d’empleats de l’administració “són els que es jubilaran a curt termini”, el que permet que durant uns quants anys el pla d’aportacions que estan fent els funcionaris i el Govern “no s’hagi de tocar fins a mig termini, quan s’hagin de jubilar les persones que ara estan al voltant dels 50-52 anys”, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio. El membre de la comissió remarca a més que d’aquests treballadors que tenen el 70% del sou garantit quan arribin al retir “alguns estan invertint en el nou pla perquè pugui ser un producte financer interessant però no perquè la seva jubilació estigui subjecta a aquest rendiment ni molt menys”. Chato subratlla que no es poden negar els avantatges d’aquest pla “perquè és veritat que si poso 100 i em donen 100 és una rendibilitat del 100%”, ja que la norma estableix que el Govern fa la mateixa aportació que l’empleat, amb un sostre màxim de les contribucions fixat en el 3%.

Un pla “amb riscos”Tanmateix, el representant dels treballadors públics incideix que malgrat aquesta situació de rendibilitat atractiva “després podríem debatre perquè es queixen els funcionaris” al que s’autorespon afirmant que el motiu és que “veníem d’un pla on no assumíem cap risc a un on l’assumim tot”. I recorda alguns dubtes que hi ha respecte a l’import definitiu que percebran els funcionaris que es jubilin amb les noves condicions. Chato remarca que no tenen clar “si el 60% ha de ser garantit malgrat que el pla d’aportació no rendeixi el que ha de rendir i malgrat que els punts de la CASS no arribin a donar-te la projecció que t’han fet”, amb els càlculs que Funció Pública ha facilitat a cada empleat. I especifica que entre la plantilla de l’administració hi ha d’altres versions respecte a la retribució final de la pensió i planteja si en el cas que “aconseguíssim un 10% de rendibilitat del pla voldria dir que cobraríem més del 60%, un 65% però si diuen que és fixa no pujaria” i emfatitza que aquestes són contradiccions que s’han d’aclarir. El que reclama Chato és que es facin els estudis actuarials i es pregunta que si la jubilació a percebre és fixa “l’import que ens han comunicat ara és inamovible? I si no ho és pot anar cap a baix perquè tens més capacitat del pla”. El membre de la comissió de seguiment assenyala que les inversions que es planifiquin tenen molt a veure amb la resposta a aquestes incògnites i indica que el que es fa és: “calcules un 60% d’alguna cosa, resto la CASS, resto el pla definit i la diferència del 60% si genero més rebo més o no”.

Responsabilitat civil Salustià Chato ressalta que els membres de la comissió són els responsables de prendre les decisions que poden fer que el pla rendeixi més o menys i per això s’ha valorat que tinguin una assegurança de responsabilitat civil “perquè així funcionen totes les comissions als països veïns”, que serviria davant de possibles reclamacions que haguessin d’afrontar. En tot el que té clar és que a tots els funcionaris els interessa que hi hagi el màxim de gent possible fent aportacions perquè apujarà la quantitat per invertir “i per capacitat de negociació sempre tens més força”. Chato destaca que una de les tasques més importants per generar adhesions “és fer una política d’informació estructurada, fent entendre el que és un fons de pensions i un pla perquè és un món molt complexe”. I afegeix que precisament per aquesta dificultat que comporta la gestió del fons de tots els funcionaris els integrants de la comissió de seguiment “la sensació és que necessitem assessorament per fer el que fixa la llei i estem en una base d’aprenentatge”.

tracking