Crítiques del PS i els sindicats al Govern la diada de l’1 de maig

Els sindicats i el PS critiquen que no hi hagi presència de l’executiu a l’acte festiu i consideren que menysté els treballadors

48879.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Crítiques pel fet que cap membre de l’executiu ni de Demòcrates per Andorra (DA) doni suport als treballadors i per la que consideren mala gestió per part del Govern de la crisi de l’aigua d’Arinsal, que ha finalitzat amb el tancament de la planta embotelladora. “Que no hi hagi cap representant del Govern demostra que passa bastant de la classe treballadora d’Andorra”, va indicar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. “Devem ser l’únic país el món on l’1 de maig els governants i la classe política no fan costat als treballadors”, hi va afegir amb referència que ni DA, ni els liberals, ni SDP fossin presents a l’acte. Respecte d’aquests últims, va recordar que “el senyor Jaume Bartumeu, durant molts anys com a representant del PS, ens feia costat. Ara veiem que no és així i pensem que tot partit d’esquerres o progressista que així es consideri ha de donar suport als treballadors d’Andorra”. Des del SAT, el secretari general, Guillem Fornieles, es va expressar en termes similars. “El Govern? No ve mai. Ni els liberals tampoc. Són partits de dretes que representen la patronal, l’empresariat, l’oligarquia financera i els terratinents”, va indicar. El PS es queda solEl conseller general del PS Pere López va dir que ells són l’únic partit que defensa posicionaments socialdemòcrates i no es va mostrar sorprès per ser els únics de l’arc parlamentari presents a la festa. “És preocupant que no hi hagi cap representant del Govern. Ni del ministre que s’ocupa dels assumptes de treball, ni de la secretària d’Estat”, va dir, per afegir que “no crec que sigui casual, hi ha cert menys-teniment per part del Govern cap a l’activitat sindical que entén com una activitat bel·ligerant”. Els representants sindicals van criticar també el Govern per la gestió de la crisi de l’embotelladora de la font d’Arinsal. “El Govern els ha fet una putada molt grossa [als treballadors] tancant la fàbrica”, va dir Fornieles, per afegir-hi que “tancar la fàbrica és temerari perquè li negues la feina i el sou a una sèrie de gent”. Ubach, va assegurar que lamenten “la situació i com ha actuat el ministeri de Salut. Una vegada més aquest Govern dels millors ens ha deixat com a país bastant en ridícul”.

Nul poder de convocatòriaLa festa del Primer de Maig va atraure poc més d’una trentena de persones, la majoria sindicalistes i polítics, un fet que no va sorprendre Ubach, Fornieles i López. “El mal temps del matí [va nevar i feia fred] ha contribuït al fet que vingués poca gent. Però també el fet que el treballador té por”, va dir Ubach. “Encara hi ha por de sortir a la foto. Però no entenem que treballadors que estan rebent les conseqüències de decisions polítiques com els de BPA o els de la font d’Arinsal no vinguin aquí”, hi va afegir Fornieles. “Constatem un any més que l’activitat sindical d’Andorra és pràcticament inexistent en l’àmbit privat, va lamentar López, que va aprofitar el Primer de Maig per anunciar que els consellers generals del PS presentaran abans que acabi la legislatura una proposició de llei de llibertat sindical. Una legislació que “realment serveixi per impulsar la creació de sindicats” i que “asseguri amb totes les garanties la normalització de l’activitat sindical”. El polític del PS també es va referir a la llei de vaga i va criticar el ministre Xavier Espot. “Està incomplint de manera flagrant el seu compromís de fer-la aquesta legislatura”, va lamentar. Per últim, els sindicats van aprofitar la festa que es va celebrar al Prat del Roure per tornar a reclamar el dret a vot a les comunals dels residents. Ja han aconseguit 5.700 signatures a favor. “El el 90% dels andorrans que hi han participat han dit que sí”, van destacar des de l’USdA.

tracking