La despesa sanitària creix un 7% i s’enfila als 84 milions

Les prestacions reemborsades per la CASS van augmentar en 6 milions d’euros al llarg de l’any passat

48704.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tancament de comptes de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) posa de manifest que l’any passat es van gastar 84,1 milions d’euros en despesa sanitària reemborsada, un 6,9% més o, el que és el mateix, quasi sis milions d’euros d’increment respecte al 2014. Els ingressos hospitalaris segueixen sent el que més costa a la CASS. Dels 84,1 milions d’euros que ha destinat a pagar les tres quartes parts de reemborsament mèdic, 25 han estat en aquest concepte, és a dir, quasi el 30% del total. A més a més, en comparació amb l’any passat, en què aquesta despesa s’havia estabilitzat respecte al 2013, hi ha hagut un creixement de tres milions d’euros. A excepció de les prestacions per cirurgia i ortopèdia, la resta de serveis mèdics s’han vist incrementats. Tot i que no suposen un cost tan elevat com els ingressos hospitalaris, destaca el creixement en 674.587,2 euros pels ingressos en centres especials, que han comportat una despesa total de 6,2 milions d’euros; els 466.472,9 de més en farmàcia que fan incrementar la partida a 10,1 milions; o l’augment de 418.503,9 euros per anàlisis, que han costat a les arques públiques més de 6,7 milions. Pel que fa al perfil del beneficiari de les prestacions i fins als 50 anys, la proporció d’assegurats supera a la despesa sanitària que generen. A partir d’aquí, la tendència s’inverteix i la despesa passa a tenir una proporció superior que la població. A nivell global, la distribució de la despesa sanitària de l’any 2015 denota que un 1% de la població beneficiària de prestacions ha generat el 23,5% de la despesa total. És 2,4 vegades més que el que aquest mateix percentatge de beneficiaris havia generat en l’exercici anterior. L’augment de la despesa sanitària ha anat lligat a un auge dels actes en consultes. L’any passat se’n van realitzar un total de 349.758 a càrrec de metges i 315.927 d’auxiliars, són un 2 i un 4% més, respectivament, que al 2014. Per subgrups, destaca el creixement de les visites que es van fer a a urgències. Se’n van fer 30.214, un 4% més que l’any anterior; o als metges especialistes, que van ascendir fins a les 162.777, un 2% més. Pel que fa als auxiliars mèdics, el creixement més significatiu ha estat les visites al fisioterapeuta. Se’n van fer 280.161, 10.360 més que al 2014.

Un 7,2% més de dies d’atur Paral·lelament, el tancament de comptes de la CASS també mostra l’increment dels dies en què els beneficiaris han estat aturats. En total, al llarg del 2015 es van comptabilitzar 504.621 dies, un 7,2% més que l’any anterior. En total van ser 8.572 persones –360 més– que, de mitjana, van estar 51,6 dies inactius. Pel que fa a les patologies que han generat més baixes, el 21,8% han estat per problemes a l’aparell locomotor, seguides de l’aparell respiratori (17,2%) i de les lesions (12,1%).

ÁLVAREZ ANUNCIA LES PRIMERES ACTUACIONS PER DEDUIR COSTOS

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha avançat que el proper mes es començaran a emprendre noves mesures per racionalitzar i reduir la despesa. “S’aniran implementat a poc a poc i l’efecte no serà immediat”, va voler aclarir, tot incidint que entre els objectius hi ha “augmentar els controls” per reduir la despesa de la CASS. Segons ha avançat el ministre, el primer pas serà “estructurar la governança” del SAAS. Recorda que de moment ja s’ha publicat l’edicte per trobar un nou director assistencial pel SAAS, plaça que està vacant des de la marxa de Francesc Aroles. “A partir d’aquí tocarà definir els caps d’àrea i un cop estigui l’estructura serà el moment de començar a actuar”. Pel que fa a les mesures a emprendre, en l’àmbit sanitari, el ministre apunta que “l’anàlisi ja està feta però les actuacions s’han de veure sobre el terreny. Cal solucionar totes les irregularitats que es puguin trobar, que esperem que puguin ser mínimes”. Després que el darrer informe del Tribunal de Comptes, referent al 2014, hagi revelat presumptes irregularitats a l’hospital, a través d’adjudicacions dubtoses, Álvarez explica que “s’està estudiant” si realment ha estat així. “Tot és més complexe del que pot semblar a priori, però també s’ha d’acceptar en positiu, per intentar millorar la gestió i en transparència”, assegura el ministre, tot insistint, però, que “en un futur buscarem minimitzar el màxim i controlar perquè no es reprodueixin aquests fets”. Pel que fa a la CASS, el titular de Salut assegura que “ja hi ha processos en marxa”. En aquest sentit avança que, també al mes vinent, “començarem amb les mesures de reestructuració de l’organització interna, que aniran complementant-se amb mesures per racionalitzar i reduir la despesa”. Un altre dels punts en els quals Álvarez assegura que ja s’està posant remei és “a millorar l’atenció al públic del personal de la CASS”. El darrer informe del Raonador del Ciutadà va posar de manifest que dels 302 expedients oberts el 2015, un 35% van correspondre a queixes de ciutadans pel tracte rebut dels treballador de l’administració, la majoria de la CASS.

tracking