El requisit d’actuar com un banc atura l’arribada de PayPal

L’executiu treballa per desbloquejar la situació i que pugui ser acceptada com a mitjà de pagament sense les condicions d’una entitat financera

48190.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cinc principals reptes són aconseguir que PayPal, Ebay, Amazon, Google Play i Apple Store incloguin el Principat com un dels estats reconeguts dins del llistat mundial. Aquesta fita seria el principal pilar per desenvolupar plenament des d’Andorra negocis de comerç electrònic sense restriccions. La negociació amb cadascun es fa per separat però el prioritari és PayPal. L’empresa situada a San José (Califòrnia) és el mitjà de pagament de comerç electrònic més important del món. PayPal és el pal de paller per desbloquejar la situació actual perquè un cop es pugui operar plenament des d’Andorra, segons fonts properes al cas, serà molt més fàcil aconseguir que altres gegants mundials com Amazon, Ebay o Google Play arribin. L’assumpte PayPal es troba, però, bloquejat amb un problema legal. L’escenari normatiu actual no preveu l’establiment de mitjans de pagament i com que PayPal funciona amb un compte on es gestionen i s’envien o es reben diners caldria emmarcar la seva activitat a Andorra com la d’una entitat financera. La societat nord-americana funciona al marc europeu com una espècie de banc situat a Luxemburg, però aquest marc no seria assumible per al Principat on no es preveu que operin bancs estrangers. PayPal, en realitat, poca cosa té a guanyar en un territori de 70.000 habitants i és només la insistència dels representants de Govern la que fa que estiguin d’acord a incloure el Principat, però aquest interès en cap cas justificaria que haguessin d’assumir els requisits que s’exigeixen a una entitat financera. I aquests requisits inclouen entre d’altres un dipòsit de prop de vint milions d’euros. La solució a aquest bloqueig podria arribar en el moment en què Andorra adoptés les directives comunitàries que regulen aquest activitat. Aquesta opció, però, pot ser molt llarga. Fins i tot podria arribar en el moment en què es tanqués un hipotètic acord d’associació. Des de l’executiu es treballa, però, per trobar una solució més ràpida, encara que sigui de caire temporal, que permeti a la població nacional passar a operar amb PayPal. Una de les solucions passaria perquè la societat nord-americana operés a través de tots els bancs andor­rans, amb comptes en paral·lel. Aquesta opció també comporta problemes i no està clar que els nord-americans l’acceptessin. La millor alternativa en aquests moments per tancar un acord passaria perquè es desenvolupi una fórmula que permeti considerar PayPal com a mitjà de pagament. Amb aquesta condició no caldria que es demanessin els requisits d’un banc. L’objectiu és tancar aquesta possibilitat en els propers mesos i que durant el 2016 ja pugui estar en funcionament.

L'IMPOSSIBLE REPTE D'APPLE

Les negociacions que s’han anat produint entre Govern i els principals operadors de serveis i comerç on-line han anat evolucionant favorablement amb excepció d’Apple. La companyia de Cupertino no ha donat cap senyal d’estar interessada a incloure Andorra dins del catàleg de països que ofereix en el llistat per comptabilitzar l’Apple Store. L’escàs nombre d’habitants d’Andorra ha provocat que no s’hagi mostrat cap voluntat per part d’Apple d’engegar el procés de negociació per a la inclusió del Principat. L’executiu no es rendeix, però existeixen serioses dificultats perquè a hores d’ara, tot i provar diferents vies d’aproximació, no s’ha aconseguit avançar.

tracking