Mig any per tornar

Els setze àtics queden greument danyats pel foc i els pisos de la tercera planta es veuen fortament afectats per les filtracions d’aigua

48139.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els setze àtics, la majoria dels quals són dúplexs, van quedar greument afectats per les flames. Especialment el pis superior, en el cas dels de dues plantes. A sota, els apartaments del tercer també van patir danys importants, a causa de les filtracions de l’aigua llençada pels bombers. Els habitatges del primer i segon pis, en la seva majoria, no presentaven desperfectes. Però malgrat això, cap d’ells podrà tornar a casa seva a curt termini. Mentrestant, s’hauran d’allotjar en un altre indret. L’oficina als despatxos de Vallnord que es va habilitar per censar i donar ajuda als afectats va ser un anar i venir de gent constant i el telèfon habilitat d’atenció a les víctimes, el 737 002, va sonar amb insistència durant tot el dia, segons va explicar el cònsol major de la Massana, David Baró. En total es van atendre 74 persones, referents a 45 dels 76 pisos de l’edifici. Dels 31 restants, 15 estaven desocupats i els inquilins dels altres van trobar una solució pel seu compte.

Pocs en hotels“Avui –per ahir– s’allotjaran en hotels entre 8 i 10 persones que no hagin pogut resoldre el seu problema”, especificava el director de Protecció Civil, Francesc Areny. “Cada llogater ja ha anat a la seva agència i són les immobiliàries les que reallotgen”, va detallar Baró, ja que les assegurances així ho marquen. “Els que per diferents motius no puguin tenir un lloc on passar la nit, des de Govern se’ls hi proporciona un apartament o una habitació d’hotel. Tothom dorm sota cobert”, emfatitzava el cònsol major. En aquest sentit, tant les autoritats com el president de la comunitat de propietaris, Pancho Lizama, van destacar la rapidesa de l’acció de les companyies d’assegurances per facilitar la reubicació de les víctimes. L’asseguradora de l’edifici “s’ha posat al capdavant i assumeix totes les despeses que es puguin derivar de tot, i ens ha dit que després ja acordarà amb les altres empreses com li retornaran els diners”, va explicar Baró. “Ens hem trobat amb veïns que no tenien assegurança i no podran recuperar res del que tenien a casa”, va advertir Lizama. Des d’ahir al migdia els residents poden entrar als pisos per recollir les seves pertinences. Sempre acompanyats pels bombers. Ho van poder fer fins a les 8 del vespre. Avui i demà també ho podran fer, en el mateix horari, de 12 a 20 hores. I dissabte, de 10 del matí a 2 del migdia. Els amos que tenen l’apartament com a segona residència i que viuen fora de la parròquia es tractaran individualment quan s’acostin al domicili. “M’ha trucat un propietari de Canadà i una propietària de Califòrnia, que per la premsa i amics s’han assabentat que es cremava l’edifici”, detallava Lizama. A la nit, una patrulla policial custodia l’immoble perquè no hi entri ningú, fet que suposaria un perill donades les condicions en les quals es troba.

SupermercatQui sembla que podrà recuperar amb rapidesa la normalitat és el supermercat que es troba als baixos del Tiffany’s. Tot i que durant el dia d’ahir va estar tancat, es preveu que pugui reobrir a finals d’aquesta setmana. “Com que té subministrament elèctric independent de la resta de l’edifici, no patirà els talls de llum que hem hagut de fer a la resta del bloc. Li habilitarem una mena de túnel a l’entrada per evitar riscos si hi ha despreniments i creiem que podrà tornar a obrir aviat”, va relatar un dels bombers als mitjans.

Perills en l’extincióAhir els esforços de les autoritats i cossos de seguretat es van centrar en diferents fronts. Els bombers van treballar primer per acabar de sufocar l’incendi i evitar revifades, a la vegada que intentaven assegurar l’edifici al màxim. Les tasques d’extinció van concloure cap a les cinc de la matinada de dimecres i havien quedat punts conflictius. El principal era a la teulada, la part més danyada, amb lloses de pissarra inestables i bigues doblegades a causa de les altes temperatures. Tocava fer un petit desmuntatge per assegurar la zona. Un dels altres punts que van inquietar els bombers era el voladís de la part de darrere de l’edifici, que durant la nit es va anar cremant. La fusta i la pissarra queia al pati d’accés per on entraven a treballar, sent un greu perill per als membres del cos:?“Quan queia la pissarra ens tallava les mànegues d’aigua”, relatava un d’ells. Precisament durant la nit dos dels efectius van haver de ser traslladats en centres sanitaris per inhalació de fum i un cop de calor, però a primera hora del matí van ser donats d’alta. Un altre membre del cos va ser també atès per l’ambulància mobilitzada durant l’incendi, sense més problemes.

Problemes el dia abansAhir el director dels bombers, Joan Carles Recasens, va confirmar que la nit abans del fatídic succés van haver d’intervenir al Tiffany’s per sufocar una incidència amb una xemeneia. “No sabem si va ser al mateix lloc on va començar l’incendi”, va afirmar. De fet encara no se sap ni on ni com es va iniciar el foc de dimarts. Policia i bombers han obert una investigació per esclarir-ho. D’altra banda, ahir a la tarda va finalitzar el dispositiu de circulació que es va habilitar per evitar embussos al centre de la Massana, consistent a desviar el trànsit d’Escaldes a Ordino per la carretera que va d’Anyós fins a l’Aldosa.

tracking