Experts francesos ajudaran la policia a investigar el ‘cas BPA’

Casadevall destaca que la batlle que porta l’afer té 22 causes i 300 dossiers i necessita la informació per prendre decisions

48052.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La batlle està treballant exclusivament per a BPA, té 22 casos que tenen relació amb BPA i s’hauria de veure el seu despatx. Té més de 300 dossiers i només fa aquests”, assegura el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio. Per això sosté que cal incorporar més recursos humans per avançar en els procediments pendents. “Fan falta més mitjans i ja estan aprovats. S’han demanat més policies, més especialitzats, un en informàtica i un altre en comptabilitat i també hem demanat si ens poden deixar especialistes de França per un any o un parell d’anys que ajudin els policies a fer tota aquesta feina de control”, explica Casadevall. L’arribada dels experts francesos ha de servir per progressar en la investigació dels dossiers perquè “les causes de blanqueig són cada vegada més complicades perquè intervé gent de molts països i s’han de fer comissions rogatòries, hi ha molta part tècnica comptable i aquesta feina d’esbrinar ho fa la policia judicial que són quatre agents”, destaca el màxim responsable del CSJ. I afegeix que per resoldre els expedients oberts “la batlle el que necessita és tenir la informació per decidir” i per això cal que hi hagi més personal treballant en l’anàlisi de tota la documentació.

Casos de blanqueig en espera Casadevall assenyala que ara mateix els quatre agents estan treballant únicament per a la batlle Mingorance en el marc de l’afer BPA “i no poden resoldre assumptes que els demanen la fiscalia o d’altres batlles de blanqueig” i puntualitza que això motiva que les resolucions s’endarrereixen, “és normal que triguin, els advocats també utilitzen totes les armes que tenen i això s’allarga i fins ara estàvem molt justos de recursos”. Alerta, a més, que la situació pot empitjorar si la justícia ha d’assumir més causes perquè s’obrin procediments vinculats als comptes de clients de BPA que l’auditoria de PwC ha considerat dubtosos i que no han estat traspassats a Vall Banc. “Si porten tots els comptes sospitosos a la Batllia que no ens passi res”, adverteix. El president del CSJ torna a insistir en les dificultats i la dedicació que exigeixen aquestes investigacions. “Analitzar un compte de blanqueig on intervenen països de Sud-amèrica o la Xina, és molt complicat, s’han de fer comissions rogatòries i aquesta gent implicada també ho complica bastant, tenen intermediaris i puntejar un extracte de compte, seguir una transferència, escoltar les converses és molt lent”, incideix. En aquest sentit, Casadevall emfatitza la importància que ha tingut que s’haguessin creat les dues batllies especialitzades en delictes econòmics i de lluita contra el blanqueig quan s’han hagut d’assumir els procediments derivats de la intervenció de BPA. “Encara vam tenir la visió quan es van nomenar les dues batlles especialitzades perquè va semblar que era útil i van estar un mes especialitzant-se en delictes d’aquest tipus”, reflexiona.

Poc interès per la justíciaEnric Casadevall es queixa del poc interès que genera la justícia ja que assegura que “si féssiu una enquesta al carrer la justícia no és el que més preocupa a la gent, preocupa a qui s’hi ha trobat, però ha preocupat molt poc, aquí i a tot arreu i fins que no ho toques no ho veus” i per això, reclama que algun conseller o alguna comissió visitin la Batllia perquè “els ensenyaríem com treballen, amb quina llum i amb quin espai”. Finalment precisa que el ministre, el Govern i els grups parlamentaris “saben que estem treballant amb mitjans vells. He voltat per l’administració i no conec cap comú, parapública, Govern ni el Consell que estigui tan malament de mitjans i infraestructures com la Batllia”.

UN BATLLE MÉS PER A BLANQUEIG

El Consell Superior ha decidit incrementar els mitjans especialitzats a tractar procediments de blanqueig. Casadevall explica que la batlle Alexandra Terés que fins ara “era substituta i anava tapant els forats que quedaven, fa uns mesos que es dedica només a temes de blanqueig perquè s’han acumulat i hem demanat un altre batlle substitut per cobrir baixes i vacances”. El president del CSJ remarca que la batlle Terés també farà properament una estada d’especialització a França sobre delictes econòmics, alhora que apunta que “tampoc els podem distreure gaire perquè mentre estan a fora això està parat”.

tracking