El SAAS vol millorar la coordinació amb els professionals liberals

El nou director de l'ens considera que hi ha marge per millorar l’eficiència del servei

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Piqué ho ha detallat avui durant l’acte de presentació del càrrec. Tot i que ha reconegut que de moment té "una anàlisi preliminar i molt superficial”, Piqué ha constatat que bona part dels sistemes sanitaris tenen una “pressió econòmica important”. Ha indicat que els costos derivats de l'envelliment de la població, la despesa en noves tecnologies i la demanda de la ciutadania, “són incrementats amb una progressió geomètrica”.

Davant d'aquest escenari, el nou director del SAAS ha recalcat que a l'organisme li cal optimitzar al màxim els recursos disponibles. En aquest sentit, ha indicat que “hi ha marges per millorar les eficiències del servei”. Piqué s’ha referit a diferents informes tècnics que ho constaten per exposar que “entre el 20% i el 30% de les accions realitzades en salut es podrien deixar de fer i la qualitat del servei no minvaria”.

D’entre la resta de temes tractats, Piqué ha detallat que a banda de l’optimització dels recursos, també serà important millorar la coordinació entre l’estructura sanitària pública i els professionals liberals, així com atendre les patologies cròniques “amb una estructura de proximitat, que integri tots els actors”.

Malgrat afirmar que la quantitat d’euros que dedica Andorra per habitant no és desproporcionada respecte als països de l’entorn i, per tant, “no s’estan malbaratant diners”, Piqué ha detallat que “una altra cosa és veure com amb els recursos actuals es pot aconseguir un millor servei”. En aquest sentit, Piqué ha explicat que, tal com passa en altres sistemes de salut, si no es compta amb una protocol·lització de les actuacions i no hi ha una estructura que permeti coordinar la continuïtat assistencial, “el model segurament continuarà sent inflacionista”. En relació a aquesta situació, Piqué ha detallat que es juga amb dos àmbits de la naturalesa humana. "El malalt sol ser demandant perquè interpreta que com més proves es facin, més bona qualitat, i el metge també té una certa tendència a protegir-se perquè no se li escapi res”, ha explicat. “Quan s’analitza a posteriori, potser veus que el 70% de les coses que has fet no eren necessàries i aquí és on hi ha la possibilitat d’estalvi gran”.

D’altra banda, Piqué ha comentat que en els últims 100 anys la sanitat ha estat molt basada en els hospitals i institucions sanitàries tancades i que “això s’ha de canviar”. En aquest sentit, el nou director del SAAS ha lamentat que els sistemes sanitaris hagin estat "ineficients" perquè han intentat "resoldre, dins la mateixa estructura, els problemes aguts i crònics". També ha recalcat que amb la patologia crònica s’ha d’estructurar un altre tipus d’organització “basada en el territori, que integri tots els actors, i que sigui molt més propera amb el malalt”. Malgrat subratllar que el copagament “garanteix la sostenibilitat del sistema”, Piqué ha indicat que la relació entre pagador i proveïdor “s’està posant en qüestió, ja que pagar per activitat té una certa tendència inflacionista” i per aquest motiu, “s’ha de canviar el model per estimular que el que es pagui sigui la qualitat i no la quantitat”.

En relació a la millora de la coordinació entre els professionals liberals i el SAAS, Piqué ha explicat que “s’ha de veure quin és el grau de relació actual per fer un primer diagnòstic”. Ha insistit que el model cap on s’hauria d’anar és un escenari “on tots els actors treballin coordinadament i es compti amb el compromís d’una tasca conjunta”. També ha assegurat que els metges liberals “guanyarien capacitat per donar un millor servei” i, per tant, “ho han de viure com un canvi cap a positiu”. Piqué ha volgut matisar que el temps necessari per implementar aquests canvis encara és incert. “Això no s’aconsegueix en un o dos anys; pot trigar una o dues legislatures a completar-se”, ha admès.

Quant a la derivació de serveis, Piqué ha explicat que primer s’haurà de definir amb criteris tècnics “què es pot resoldre aquí i que no”. També ha recordat que “no hi ha estructura per a tot” i, per tant, “algunes activitats s’hauran de traslladar fora”. Tot i això, Piqué confia que aquesta derivació es pugui millorar a partir de l’organització i la planificació, ja que tal com ha precisat, s’ha d’aconseguir una derivació d’institució a institució i no pas de metge a metge.

tracking