Cal que les cotitzacions s’apugin per garantir les pensions?

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

SÍ Lluís Cuenca, Assegurances

“És una qüestió numèrica, ara la gent viu més anys”

“Segurament és l’única opció que hi ha per mantenir el sistema, o ho fan així o peta tot, tant aquí, a Andorra, com a qualsevol altre país. Tot es redueix a una qüestió numèrica, ara la gent viu més anys que abans i, per tant, hi ha més pensionistes.”

NO Joaquim Hurtado, Informàtic

“Es podria destinar el lloguer social al tema de les pensions”

“Tot el que sigui apujar costa una mica d’acceptar, així que crec que s’haurien de buscar alternatives. És cert que és complicat, però per exemple es podria preveure la idea de destinar el lloguer social al tema de les pensions.”

SÍ Joaquim Pujol, Jubilat

“Si és necessari s’ha de fer, però aplicar-ho de manera raonable”

“Si no es prenen mesures com aquesta, augmentar les cotitzacions actuals als treballadors, els que pugen què faran quan arribi el moment de jubilar-se? Si és necessari, aquesta iniciativa s’ha d’implamantar de manera raonable.”

SÍ Alfonso Pérez, Electrònica

“L’alternativa seria que cadascú es creés la seva pensió”

“Si és per aquest motiu, garantir les pensions futures, em sembla correcte, però aquesta és una mesura que s’ha d’aplicar fins a un límit. Ara bé, potser l’aternativa seria que cadascú creés la seva pensió en l’àmbit privat.”

SÍ Julio Zurdo, Jubilat

“Hi ha altres opcions, algunes viables i altres que no ho són tant”

“Seria una bona idea perquè, en cas contrari, els treballadors que vénen per darrere no cobraran en el futur la seva pensió, o almenys és això el que s’escolta. Existeixen diverses alternatives, algunes que són viables i d’altres no tant.”

SÍ Marcel Planes, Jubilat

“A la vida les coses canvien, els diners han de sortir d’algun lloc”

“Em sembla una iniciativa correcta perquè a la vida les coses canvien. Per exemple, ara les coses no valen el mateix que valien abans. Els diners han de sortir d’un lloc o altre, els números han de quadrar d’alguna manera, així que cal prendre decisions.”

SÍ Ángel Haro, Pensionista

“En el meu cas cobro poc, així que crec que hauria de cobrar més”

“En el meu cas, que sóc pensionista, jo cobro molt poca quantitat de diners. Crec que hauria de cobrar més, i crec que d’aquesta manera seria la forma de corregir aquesta injustícia que es produeix amb mi, i també amb altres persones.”

SÍ Isidre Bassas, Jubilat

“Caldria posar un límit que fos raonable, aplicar el sentit comú”

NO Moha Hamuti, Ferrer

“És més important que l’empleat cobri que no garantir pensions”

“S’hauria d’analitzar en funció del sou que cobra cada treballador. Si cobra poc no em semblaria bé, però si cobra molt i s’ho pot permetre ja em semblaria millor. És més important que el treballador cobri que no pas garantir les pensions futures.”

SÍ Vicente Roncero, Seguretat

“Ho faria només un temps i, si es millora, tornar a l’inici”

“Em sembla bé si això ajuda que la gent pugui cobrar la pensió, però jo hi posaria límits tenint en compte cada situació personal. També que sigui només durant un temps i que, en cas que la cosa millori, es torni a la situació d’inici.”

SÍ Marc Codina, Gestor de compres

“Hi posaria límits i ho aplicaria de manera progressiva”

“Em sembla correcta aquesta possibilitat perquè estem parlant del nostre futur com a ciutadans amb drets, que no és ara com ara precisament optimista. Això sí, jo hi posaria límits i ho aplicaria de manera progressiva, no fins on faci falta.”

SÍ Josep Solé, Administratiu

“S’ha de garantir que això servirà per cobrir les pensions”

“Si apujar les cotitzacions va relacionat a tenir serveis, perfecte. Ara, en canvi, molts medicaments no entren per la CASS i algunes visites mèdiques, tampoc. La pregunta és: qui ens garanteix que això servirà per a les pensions? Ho veig abstracte.”

tracking