Josep Vila afirma que UL podrà ser present a les societats del comú

La majoria afirma que revisarà els estatuts de les societats participades per tal d’incorporar-hi els consellers de la minoria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria del comú ha assegurat al Diari que té la intenció d’incloure els membres de l’oposició, els consellers d’Unió Laurediana, Joan Albert Farré, Rossend Duró i Maria Servat, als òrgans de decisió de les societats tot i que no va precisar quan. Des de la corporació es va indicar el funcionament i finalitat de les societats amb l’objectiu d’arribar a ampliar el nombre de participants als consells d’administració. Per aconseguir-ho, prèviament, cal un canvi d’estatuts.

La història es repeteixEl 13 de desembre Laurèdia en Comú guanyava les eleccions a Sant Julià de Lòria per només 14 vots i acabava així amb l’hegemonia d’Unió Laurediana, al poder durant 16 anys. Malgrat trencar amb l’imperi d’UL, la història es repeteix, i és que ara fa quatre anys la majoria va decidir deixar fora els dos consellers del Partit Socialdemòcrata (PS), Rossend Areny i Josep Roig, dels òrgans gestors de les societats en la qual va ser la primera polèmica del passat mandat i que va enfrontar la minoria amb la cònsol major, Montserrat Gil. La mandatària va justificar la decisió per la presència d’accionistes privats i l’abstenció dels membres de l’oposició en la sessió d’investidura i, a més, va posar de manifest llavors que cap normativa obligava a incloure els consellers. La setmana passada, en el moment de conèixer-se que la minoria, ara d’UL, ha quedat fora dels consells d’administració, Laurèdia en Comú no es va pronunciar sobre la qüestió. Segons van explicar ahir des del comú, però, malgrat que per ara no hi participaran, la majoria no pretén excloure UL sinó comptar-hi un cop revisats els estatuts. D’aquesta manera, s’està analitzant fil per randa com funcionen les societats públiques, quina funció tenen i com han treballat fins ara. La idea del comú és revisar els estatuts i poder ampliar així el nombre de persones que tenen presència als consells d’administració. Quan tot això s’hagi aclarit, serà quan es farà el pas per tal de sumar els membres de l’oposició als organismes que gestionen les societats participades.

Òrgans més tècnicsDe fet, la revisió podria anar més enllà de la inclusió dels consellers d’Unió Laurediana. Segons van explicar fonts del comú, la intenció és intentar “despolititzar” els consells d’administració de les societats participades i donar-los un caire “més tècnic”. Malgrat tot, es tracta d’un escenari remot que es perseguiria a llarg termini i que afectaria totes les societats participades. Ara bé, Camprabassa, la que gestiona Naturlandia, queda fora de la revisió en tractar-se d’un cas “molt més complex”. Pel que respecta a l’ecoparc, la majoria insisteix en què no es pot aplicar la mateixa norma que a la resta de societats participades perquè es tracta d’un cas diferenciat. Diferenciat ja que, addueixen, requereix la convocatòria d’una junta d’accionistes extraordinària que ha de valorar-ho i determinar com s’actua. De la seva banda, des d’Unió Laurediana, que en el passat mandat va vetar la participació de la minoria, va evitar criticar la –de moment– no participació als consells d’administració perquè ja aventura la possibilitat que la situació es pugui capgirar. El conseller d’UL Joan Albert Farré va afirmar que “encara no està decidit del tot” i va assenyalar que “ara és així, però ja es veurà si més endavant canvia”. La majoria, segons diu Farré, “es mereix un vot de confiança i ja veurem quina és la voluntat d’aquest comú”, va manifestar.

CLAUS

1 Antecedents

Minoria exclosa també al passat mandat

Que els consellers de la minoria no puguin participar als consells d’administració de les societats participades no és nou. Ara fa quatre anys la majoria capitanejada per Montserrat Gil va decidir deixar fora els dos consellers del PS, Rossend Areny i Josep Roig.

2 Procediment

Revisió dels estatuts per afegir membres

La voluntat de la nova majoria del comú lauredià és revisar els estatuts de les societats participades per així poder incloure-hi altres persones, donar-li un perfil “més tècnic” i “despolititzar-lo”. Ara per ara s’estan examinant els estatuts dels organismes.

3 Excepcions

Camprabassa, cas diferenciat

Els canvis previstos en els consells d’administració per ara no afectaran a Camprabassa. Des de la corporació es va admetre que es tracta d’un cas “molt més complex”. Cal tenir present que aquí per poder fer modificacions cal convocar una junta d’accionistes.

tracking