Dos fons d’inversió dels EUA opten a la compra de Vall Banc

Apollo Global Management i JC Flowers tenen diverses inversions en el sector financer

46738.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les altres dues companyies estrangeres que participen en la subhasta del nou banc també són fons d’inversió, amb la qual cosa els únics bancs interessats a adquirir la nova entitat financera són els quatre nacionals. Crèdit Andorrà, Andbank, MoraBanc i Banc Sabadell d’Andorra es van incorporar al procés conegut com a data room (accés a totes les dades de Vall Banc) dissabte passat, en arribar a un acord amb l’AREB (Agència de Reestructuració Bancària) després de pactar un nou redactat de l’acord de confidencialitat. Els fons d’inversió estrangers fa com a mínim tres setmanes que analitzen tota la informació de la nova entitat en no haver-hi discrepàncies –no tenien cap client compartit amb l’antiga BPA– en l’acord inicial. La voluntat de l’AREB és tancar el procés abans que es compleixi un any de la intervenció del banc per part de l’INAF (10 de març), i tot i que està a la recta final encara no hi ha un calendari oficial, ni una data límit perquè es presentin les diferents ofertes d’adquisició. Hi ha un esbós però no és definitiu (el 29 de febrer vinent a més tardar s’hauria d’haver venut el nou banc), des del moment que no s’ha comunicat de manera oficial a tots els participants en la subhasta.

Un petit banc espanyolLes entitats estrangeres que estan participant al data room són fons d’inversió, que lògicament tenen diversificada la seva activitat i almenys un d’ells és propietari d’un petit banc. En concret Apollo Global Management va comprar el 2014 un petit banc EVO a Nova Caixa Galícia per seixanta milions d’euros, després de la nacionalització d’aquesta darrera entitat espanyola. En el moment de la compra tenia més de setanta oficines i 600 treballadors. Les sucursals s’han anat reduint gradualment fins al voltant d’una cinquantena, en la mesura que el seu model de negoci és una clara aposta per la banca online. Té uns actius de prop de 4.000 milions d’euros i uns dipòsits de clients de gairebé 3.000. Els interessos del fons dels EUA van més enllà dels serveis financers i abracen des del negoci immobiliari fins a la companyia de casinos i joc més gran del món (Caesars Entertainment Corporation) o empreses d’oci centrades en l’oferta de creuers. Pel que fa a les seves inversions a Espanya, cal destacar la compra per 664 milions d’euros del 85% d’Altamira, la immobiliària de Banco Santander, el 2014. I la cartera de préstecs personals al consum de Citigroup amb més de 545 milions d’actius de 130.000 clients, entre d’altres, amb la qual cosa s’està consolidant com un dels actors més destacats del sector financer del país veí. Apollo Global Management es va fundar a principi dels 90 per alts càrrecs d’un banc nord-americà que va fer fallida. Actualment gestiona actius per un valor de més de 113.000 milions de dòlars i té una plantilla de prop de 700 treballadors.

Serveis financersEl multimilionari J. Christopher Flowers, executiu de Goldman, va fundar el 1998 la companyia que porta el seu nom centrada en inversions en el sector dels serveis financers. La firma de capital privat està especialitzada en adquisicions i en aquests moments té inversions per valor de 14.000 milions de dòlars en 32 empreses de 14 països. El fons, que determinats analistes qualifiquen de voltor, ha intentat aquests anys entrar al sector financer espanyol a través de les antigues caixes d’estalvis. Primer va ser l’intent de compra de Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) el 2011, una operació que el Banc d’Espanya no va veure amb bons ulls i que finalment no es va dur a terme. Amb posterioritat, al fons dels Estats Units se’l va relacionar amb la subhasta de Catalunya Caixa i amb altres caixes en procés de desaparició a conseqüència de la profunda reestructuració del sistema financer que es va dur a terme a Espanya arran de la crisi econòmica i financera. L’AREB va contractar al juny l’empresa Key Capital Partners perquè sondegés els mercats internacionals per buscar entitats interessades en Vall Banc. El resultat són quatre fons d’inversió.

Ld'A CRITICA LA MANCA D'INFORMACIÓ

Liberals d’Andorra (Ld’A) va mostrar ahir la seva “preocupació” per la informació que va rebent amb comptagotes sobre el procés de resolució de Banca Privada d’Andorra (BPA). “És molt poca i els calendaris que es van donant a conèixer després no es compleixen”, va assenyalar el membre de l’executiva de la formació Valentí Martí. Va voler explicitar-ho amb l’exemple del traspàs d’actius i clients de BPA al banc pont, Vall Banc, que “encara no sabem finalment quan es realitzarà”. Martí va fer aquestes declaracions després que el portaveu del Govern, Jordi Cinca, assegurés el dia abans que ara que l’AREB ha rebut l’informe de l’auditora PricewaterhouseCoopers (PwC) sobre l’anàlisi del gros dels comptes dels clients, el traspàs es faria imminentment. Cinca, però, no va donar cap data concreta sobre l’inici del procés.

tracking