La Caixa és a prop de ser la clau per repatriar els fons de BPA

L’Agència de Reestructuració Bancària (AREB) està a punt de tancar un acord amb l’entitat catalana perquè faci de pont per repatriar els capitals de BPA

46686.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cal recordar que des del 10 de març, quan el Tresor dels Estats Units va situar BPA com a entitat de risc de primer nivell en blanqueig de capitals, tots els bancs del món van tallar les corresponsalies i per tant van deixar d’operar amb el banc andorrà. El tall de corresponsalies va derivar en el fet que tots els actius, fons i productes dels clients de BPA que estaven en el mercat financer internacional quedessin bloquejats. En el moment que La Caixa accepti tornar a ser corresponsal els actius de Banca Privada podran ser repatriats passant primer per l’entitat catalana per després arribar a Andorra. Les converses amb La Caixa estan molt avançades i l’objectiu és que fructifiquin els propers dies. Segons fonts properes al món financer, el fet que l’entitat catalana accepti tornar a obrir la cor­responsalia podria tenir un efecte dominó i altres bancs estarien disposats a recuperar l’operativa. Les negociacions s’han intensificat perquè la voluntat de l’AREB és poder tenir tancat el pacte amb La Caixa aquesta setmana o com a molt a l’inici de la setmana vinent. L’Agència de Reestructuració té previst iniciar demà el procés per convertir el banc pont estatal Vall Banc en una entitat operativa. En primer lloc, el consell d’administració de l’AREB s’ha de reunir per aprovar que comenci a desenvolupar-se el traspàs de treballadors i d’actius de Banca Privada cap al banc pont. Aquest traspàs, però, no es podrà fer si no es disposa de com a mínim un banc que accepti ser corresponsal i tornar a operar. Sense aquesta opció els actius exteriors no poden retornar a Andorra i per tant no poden ser traslladats a nivell efectiu a Vall Banc.

Serrells encara obertsFonts properes al cas van indicar que encara queden per tancar alguns serrells però que les perspectives són molt positives. A aquest punt s’ha arribat després de mesos de negociació de l’AREB amb entitats estrangeres perquè tornessin a obrir l’operativa sobre la base d’explicar tot el procés que s’ha fet un cop l’executiu va intervenir Banca Privada. Els detalls que encara falten per tancar no han transcendit. El problema fonamental ha estat la por dels bancs de tot el món a acceptar tramitar el traspàs d’actius d’una entitat que els Estats Units han situat en el punt de mira internacional com a sospitosa de blanquejar diners d’origen delictiu. Durant prop d’un any cap banc ha volgut entrar en aquest escenari entenent que hi podia haver cert risc. L’AREB s’ha encarregat de trametre que els clients han estat auditats per PricewaterhouseCoopers i que s’han separat entre els clients dubtosos i els que tenen una operativa totalment justificada.

ELS ASPIRANTS HAN COMENÇAT A ANALITZAR AMB DETALL ELS COMPTES DE BPA

Els vuit aspirants a la compra de Vall Banc ja han començat el procés de data room amb el qual tenen accés a totes les dades de Banca Privada d’Andorra, entre les quals es troba la llista de clients de l’entitat. Fonts del sector bancari van informar que el procés serà llarg perquè cal analitzar amb profunditat totes les dades per saber quins seran els efectes de la integració. Les mateixes fonts van comentar que hi ha una sèrie d’aspectes clau que no es podien conèixer en l’anàlisi del teaser que l’AREB va entregar a tots els aspirants de la primera fase. En aquella documentació tan sols hi havia informació genèrica sobre l’entitat amb macroxifres, però sense entrar al detall. Un dels punts importants a examinar és l’afectació de la cartera creditícia. Els aspirants han d’analitzar quins són els crèdits que Banca Privada té concedits, en quines condicions i quins són els casos en què es pot produir (o ja està tenint lloc) morositat. Un altre punt important és saber quina és la tipologia de cada client tenint en compte que les condicions canviaran a partir del gener del 2017, quan tots els comptes han d’estar en ordre perquè la informació dels clients estrangers ja estarà subjecta a l’intercanvi d’informació fiscal. L’anàlisi de tots els aspectes ha de fer decidir si es presenta oferta i quina quantitat s’ofereix.

tracking