La inhabilitació per a tota la vida s’elimina i el màxim seran deu anys

El Govern va canviar el Codi Penal perquè en cas de delictes majors les inhabilitacions afegides puguin ser d’un decenni i en menors de fins a tres anys

46409.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest canvi, però, va crear un problema important a efectes pràctics. L’exemple més clar, i més habitual, és el de la suspensió del carnet de conduir. Només es podia retirar el carnet cinc anys a un conductor en cas que la pena de presó a la qual era condemnat fos com a mínim de cinc anys. Aquest problema va ser resolt fa un parell d’anys amb un canvi en el Codi Penal, que establia dues categories. Per als delictes majors la pena accessòria, més enllà de la presó a què es condemni, pot arribar fins als deu anys. Per als delictes menors el màxim se situa en tres anys. El canvi significava que definitivament s’elimina la possibilitat d’inhabilitacions per a tota la vida, com va passar en el cas del ginecòleg Gouarré per un delicte d’abusos sexuals a les pacients. Aquesta determinació s’explica pel fet que no es preveuen les cadenes perpètues en l’àmbit penal i d’acord amb això tampoc es poden fixar en inhabilitacions o suspensions. S’entén que la reinserció no tan sols pot ser a efectes de sentències de presó, sinó també de les penes accessòries. El fet que el ginecòleg Gouarré hagi guanyat el plet al Tribunal d’Estrasburg no comportarà cap nou canvi en el Codi Penal, segons fonts properes a l’executiu. L’escenari legal actual es considera vàlid perquè casos com el del ginecòleg no es podran tornar a repetir atès que qualsevol pena de presó només podrà tenir un màxim de deu anys d’inhabili­tació. Les mateixes fonts van indicar que s’està en espera de veure si el metge demana l’execució de la revisió de la pena i té lloc una nova sentència. I si suposadament obté un dictamen que elimini la suspensió per a tota la vida per exercir com a metge al país cal esperar si demanarà el reingrés a la professió, tenint en compte que ha superat ja l’edat teòrica de jubilació. Posteriorment serà el torn del Col·legi de Metges per establir, si demana la col·legiació, si se li atorga directament o hi ha algun requisit accessori tenint en compte els antecedents.

EL GOVERN DESCARTA ENDURIR LES PENES PER ABÚS SEXUAL

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va descartar ahir que el Govern es plantegi endurir les penes previstes al Codi Penal pel que fa a abusos sexuals, assegurant que “és una anàlisi en què no hem entrat”, i destacant que “tampoc crec s’hagi de generar cap alarma social” arran de l’afer del ginecòleg Gérard Gouar­ré. En aquest sentit, va indicar que “no s’està posant en qüestió si el Codi Penal condemna de manera massa feble aquests delictes”, sinó que “el que posa en qüestió la sentència és la relació entre la condemna principal i la supletòria, i que hi ha uns paràmetres que s’han de complir amb relació al codi del 2005”. Cinca va assegurar que el Govern “acatarà la sentència” –el pagament de 26.250 euros–, en el termini fixat, que és de tres mesos.

tracking