El PS creu que la comissió “no servirà per a res”

Els socialdemòcrates dubten que s’assoleixin objectius “perquè hi ha una manca de rumb”

46414.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) creu que la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera “no servirà per a res”. Així ho va assegurar ahir el president del grup parlamentari mixt i conseller general del PS, Pere López, que insta la resta de forces participants a “replantejar-se el funcionament i fer un canvi de direcció si es volen assolir els objectius marcats”. Entre altres finalitats, la comissió va néixer per analitzar el cas BPA i evitar que es repeteixi. Socialdemocràcia i Progrés (SDP) la va abandonar a l’octubre perquè no se li estava facilitant informació. En aquest sentit, López va voler deixar clar que “hi seguirem i treballarem per assolir conclusions, però crec que caldrà canviar alguna cosa”. Va recordar que “va néixer molt ambiciosa i ara hi ha una manca de rumb que ens deixa en una situació molt complicada”. “En els darrers tres mesos hi ha hagut un parell de compareixences”, hi va afegir. Insisteix que “cal replantejar-se les coses, especialment els partits que les van impulsar”.

Els contractes de PwC López va lamentar que es troben amb les mateixes dificultats per assolir informació a través de la comissió –fa mesos que van reclamar informes a la UIFand i l’INAF que encara no se’ls ha facilitat– que a través del Consell General. Posa com a exemple el cas dels contractes de PwC que el PS insistentment va demanar, durant més de quatre mesos, a través de Sindicatura i als quals finalment sí que han tingut accés, “però només ens els deixen consultar allà”.

Cosan i el sistema financer La comissió es va reunir ahir al matí, sessió en la qual va tornar a comparèixer la directora de l’INAF, Maria Cosan, i el president del consell d’administració, Raül González. Després d’una primera compareixença al juliol, van tornar a petició de la comissió. En la sessió d’ahir van aportar informació sobre el sistema financer andorrà i es van respondre a les preguntes dels consellers generals. Pel que fa a les demandes de documentació pendent, ahir tampoc van tenir resposta.

VALL BANC NO OPERARÀ FINS QUE ESTIGUI PRÀCTICAMENT ENLLESTIDA LA SUBHASTA

Vall Banc començarà a funcionar quan s’estigui enllestint el procés de subhasta i no abans. La raó per la qual tots dos processos seran pràcticament “simultanis” és per evitar que es produeixi una fuga de capitals. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va voler posar fi ahir als dubtes sobre per què l’entitat pont encara no opera i a les presumptes dificultats per trobar corresponsals. Tot i que fa unes setmanes ell mateix havia anunciat que l’entitat pont podria començar a operar durant la segona quinzena de gener, ahir va precisar que el que s’acabarà d’enllestir serà l’operativitat del banc, que no implica “que sigui operatiu”. “Això ho decidirà l’AREB i serà simultani a la venda”, va afegir. El ministre va reconèixer, però, que obrir les corresponsalies “serà el més complicat i si no en tens no pots funcionar”. Sobre com està, ara, aquest punt clau que ha de garantir que el banc pugui funcionar, va afirmar “no tenir-ne coneixement”. A l’hora d’explicar per què es volien fer tots dos processos simultanis, fer Vall Banc operatiu i vendre’l, va afegir que “si hi ha molt espai de temps entre que sigui operatiu i la seva adquisició estàs generant incertesa”. Segons va voler detallar el ministre de Finances, la resolució de BPA segueix encallada en l’anàlisi dels seus números per part dels interessats en la compra. Es tracta de quatre bancs nacionals, dos d’estrangers i dos fons d’inversió forans. No va voler calendaritzar, però, per a quan es calcula que podrien presentar l’oferta pel banc . “Això requereix cert temps”, va justificar.

tracking