El 2015 es tanca amb un IPC del -0,9%

És el segon any des de 1998 en què la variació anual es tanca de manera negativa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sectors transport; habitatge; vestit i calçat; i béns i serveis diversos són els que han contribuït a aquesta baixada, mentre que els preus dels sectors ensenyament; aliments, begudes i tabac; hotels i restaurants; esbarjo, espectacles i cultura; i salut mantenen un comportament a l'alça. És el segon any consecutiu que l'IPC es tanca de manera negativa (el 2014, -0,1%).

El cost de la vida ha caigut un 0,9% aquest 2015. Així es desprèn de les dades facilitades aquest dijous pel Departament d'Estadística, en relació a l'Índex de Preus al Consum (IPC). Es tracta del segon any en què la variació anual es tanca de manera negativa des del 1998, any en què es va començar a calcular a Andorra l'IPC. El 2014 l'IPC també va ser negatiu: es va tancar en el -0,1%.

En termes anuals, els grups de l'IPC que han viscut una tendència inflacionista han estat aliments, begudes i tabac (costen un 1,4% més que fa un any); salut (un 0,5%); esbarjo, espectacles i cultura (un 1%); ensenyament (un 1,5%); i hotels i restaurants (un 1,2%). Contràriament, els preus que més han caigut han estat els del sector transport, que ara costen un 3,1% menys que al 2014. Dins el sector transport, el més influenciat són els carburants, que han davallat un 15,4%.

D'altres sectors que han contribuït a aquesta davallada de l'IPC han estat els d'habitatge (un -2,4%); vestit i calçat (un -0,4%); i béns i serveis diversos (un -0,3%). Finalment, el de mobles i serveis per a la llar manté un IPC del 0%.

Pel que fa a l'IPC subjacent del 2015, que es calcula recollint tots els preus de l'IPC amb excepció dels productes amb preus més volàtils i no estacionals, és a dir, sense tenir en compte ni els productes energètics ni els productes frescos, l'índex se situa en el 0,6%, la mateixa xifra del 2014.

Finalment, i en relació a la comparativa amb els estats veïns, Andorra manté una tendència de preus negativa més acusada que França i Espanya. L'IPC francès del 2015 s'ha situat en el 0,2% positiu, mentre que a Espanya, al novembre estava en el -0,3% i les previsions per final d'any (encara no són les xifres definitives), apunten al 0%.

tracking