Els carcellers refusen fer el trasllat de presos ara

El Sindicat Penitenciari Andorrà assenyala que fan falta una desena d’efectius més, que únicament disposa d’un vehicle i que no està condicionat

46322.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) veuen “impossible” assumir-lo amb els recursos humans i els mitjans actuals. Segons expliquen des de la junta directiva del col·lectiu, en aquests moments, sense assumir noves competències, cal un increment de la plantilla de 10 persones. Ara per ara el cos compta amb 43 efectius i fins i tot el mateix director de la presó de la Comella, Francesc Tarroch, ha reconegut, en més d’una ocasió, les limitacions existents. La darrera, quan es va anunciar l’augment de les competències, moment que ja va dir que de fer-se caldria incrementar la plantilla. Des del sindicat recorden que, des que Govern va optar per l’aplicació de mesures de contenció de la despesa, ara fa sis anys, no s’ha fet cap nou concurs per incorporar-se al cos. “No és només que l’entrada de personal hagi estat aturada, tampoc no s’han suplert les baixes per substitució”, afegeixen.

175.000 euros més en personal El projecte de pressupost del 2016, que el mes vinent es debatrà al Consell General, presenta un lleuger increment de la despesa en personal. Preveu una partida de 2.731.043,07 euros, 175.863 més que per al 2015. Segons el sindicat, tot apunta, així, que malgrat la seva reivindicació, l’executiu no té intenció de realitzar més contractacions de les tres que ja va anunciar el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, per cobrir les vacants per jubilació existents en aquest moment. Aquestes segures tres noves incorporacions, així, sí que s’haurien de regir pel previst a la nova llei del cos d’agents penitenciaris. Així, entre els requisits per accedir-hi serà necessari tenir, com a mínim, el títol de batxillerat. També els nous carcellers quedaran exempts del complement per no fer vaga, que el ministeri vol eliminar amb la nova norma.

Mitjans i formació A banda de la revindicació d’incrementar la plantilla, si ha d’assumir el trasllat de reclusos el col·lectiu sindical assegura que ara per ara no és possible perquè tampoc disposa dels mitjans per fer-ho. Posen l’exemple dels vehicles. “Només en tenim un i no està preparat per dur a terme aquesta tasca”, afirmen. També remarquen la necessitat d’una formació específica “de la qual a hores d’ara no se’ns ha parlat”. Teòricament els penitenciaris haurien d’assumir aquesta nova competència amb l’entrada en vigor de la modificació de la llei de cos. El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, té intenció d’entrar-la a tràmit abans d’acabar el mes.

EL PRESSUPOST PER ALS CARCELLERS AUGMENTARÀ 300.000 EUROS

El projecte de pressupost preveu un creixement del 9% per al departament d’Institucions Penitenciàries. Concretament, preveu una partida de 3,55 milions d’euros, 318.616 més que l’any anterior. L’increment és bàsicament conseqüència del cobriment de les tres vacants per jubilació, que faran créixer la despesa en personal, que comporta tres quartes part del pressupost, en 175.863 euros. L’altre gros anirà destinat a les depeses sanitàries i de reinserció dels reclusos, que creixeran prop del 40%. Cal recordar que des del Govern, quan van anunciar que el departament canviaria de mans i passaria d’Interior a Justícia, ja van mostrar la voluntat d’apostar per afavorir la reinserció dels presos. Pel que fa a les noves inversions, estaran lleugerament per sobre dels darrers anys. Concretament, s’invertiran 30.000 euros més que el 2015 que, entre les obres que es van dur a terme, hi ha el condicionament de les dutxes de les cel·les, els treballs per garantir la separació del mòdul de dones, l’ampliació dels vestuaris dels agents, la construcció d’una aula de formació o l’adquisició de nou material relacionat amb la seguretat penitenciària.

tracking