Els nous policies cobraran 300 euros menys al mes

L’eliminació del complement per no tenir dret a vaga suposarà 400 euros menys per als nous agents penitenciaris i 300 per als policies

46283.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels punts més importants és el que fa referència a l’eliminació del complement específic que cobren tant policies com carcellers a canvi de no tenir dret a vaga. La supressió, però, no té caràcter retroactiu i tant els policies com els agents penitenciaris que l’estan cobrant el mantindran, tenint en compte la jurisprudència que ha establert aquest punt com un dret adquirit que no pot ser eliminat una vegada concedit. Per als futurs membres dels dos cossos la situació canviarà perquè la modificació agrupa el complement específic (no tenir dret a vaga) dins del complement normal, on es troben altres conceptes com ara el port d’arma, el torn de nit... i per tant ja es donarà per retribuït. A efectes pràctics, els futurs agents penitenciaris cobraran 400 euros menys (4.800 euros l’any) que els actuals i els policies, 300 (3.600 euros anuals). Fonts properes a l’administració van comentar ahir que no es té gaire clar per què els treballadors de la presó tenen cent euros més al mes que els de l’edifici de l’Obac a canvi d’exactament el mateix: renunciar a la possibilitat de fer vaga. Els bombers no tenien fins ara una prohibició expressa de fer vaga, però amb la regulació legislativa de la professió que també entrarà amb la de penitenciaris i policies passaran a no poder-ne fer. I en aquest cas, en la línia de les futures contractacions dels altres dos cossos, no cobraran res a canvi. També s’entén que la renúncia al dret es troba remunerada dins dels plusos que ja cobren normalment.

Convocatòria ‘a posteriori’Les regulacions dels tres cossos entren teòricament a tràmit parlamentari a final d’aquest mes i la data és important perquè fins que no estiguin aprovades no hi haurà més contractacions de cossos especials. I aquesta circumstància és especialment important per al cos de policia perquè Interior ha previst la contractació de 21 nous agents durant aquest any. El concurs queda pendent de fer fins al moment en el qual ja pugui ser d’aplicació per als nous agents la regulació que s’ha preparat. El cos de policia no havia convocat cap concurs des del 2013, quan es van demanar vint noves incorporacions i va comportar que fins a 119 persones s’hi presentessin perquè feia quatre anys que no se n’havia fet cap. Amb la nova convocatòria es demanaran 21 agents amb un analista financer i un enginyer informàtic. Amb les incorporacions es preveu una plantilla de 315 persones que comportarà una despesa en personal del 12,78 milions d’euros, que significa 80.000 més del que es va destinar a aquesta partida el 2015. De les 21 incorporacions es pot entendre que l’augment en el nombre d’efectius serà només de cinc, a més dels dos especialistes, a causa que la resta corresponen a les jubilacions (14) que han tingut lloc els últims anys i que no s’han reemplaçat fins ara.

No més ‘casos Prados’Un dels punts importants de la reforma de la llei policial és acabar amb situacions com la que s’ha donat amb Jordi Prados, on una regulació proteccionista fins a l’extrem ha provocat que Interior es veiés amb les mans lligades per actuar. Els problemes, i malestar intern, per tot el cas Prados ha estat un dels grans motius per adequar la legislació policial a un context molt més raonable que permeti utilitzar a la direcció accions sancionadores en cas de comportaments lesius per al cos. Aquesta situació ha fet que els tribunals decidissin que Prados tenia dret a continuar cobrant el salari tot i estar suspès.

ELS BOMBERS NO TENEN CAP LLEI

La diferència entre el cos de bombers respecte al de la policia i els penitenciaris, com es pot comprovar en el fet que els antiincendis no tenien un plus a canvi de no fer vaga, s’explica perquè mai han tingut una legislació específica. Els bombers s’han regular històricament com els funcionaris de l’administració general. Aquesta circumstància fa que no hagin pogut gaudir d’algunes de els condicions millorades que tenen els cossos especials en comparació amb el funcionari de l’administració general. Crear una llei específica era una de les peticions històriques dels membres del cos.

tracking