El Govern destitueix Juan de secretària d’Estat d’Ocupació

L’executiu decideix que l’àrea d’Ocupació i Benestar passi a Interior i quedi a càrrec d’Ester Fenoll, que segueix com a secretària d’Estat d’Afers Socials

46205.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern ha confiat la cartera sanitària al farmacèutic lauredià Carles Àlvarez, com ja va explicar ahir el Diari, i coincidint amb el relleu s’ha decidit fer una reordenació de competències entre ministeris. El punt més destacat és la destitució de Caterina Juan com a secretària d’Estat d’Ocupació. Aquesta àrea estava fins ara adscrita al ministeri de Salut i Juan era una dona de confiança de l’equip de Rosa Ferrer. Amb la remodelació, les àrees d’Ocupació i d’Afers Socials passen a dependre del ministeri d’Interior que dirigeix Xavier Espot. El ministre ha decidit que els dos camps poden ser encapçalats per un sol secretari d’Estat i Fenoll serà l’encarregada de fer-ho. Fonts properes a l’executiu van explicar ahir que el motiu de la destitució de Juan està relacionada amb el fet que Espot considerava que era excessiu tenir dos secretaris d’Estat per fer-se càrrec d’un bloc de competències (Ocupació i Afers Socials) que poden fer-se perfectament amb un sol, tenint en compte que són càrrecs polítics que per sota tenen directors per a cada departament. La decisió de remodelar les competències de Salut i Interior va ser presa, però, pel cap de Govern, segons altres fonts properes a l’executiu. El motiu fonamental seria deslliurar el nou ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, de les càrregues suplementàries al que és estrictament Salut. Martí veu que el nou ministre té un repte molt important amb la implementació d’una reforma sanitària que permeti reduir de forma important el dèficit actual. Per aquest motiu, Martí vol trencar amb l’acumulació de competències que s’havien acumulat en mans de Rosa Ferrer. Diverses veus es feien ressò ahir de l’acomiadament de Caterina Juan tot relacionant la decisió amb el fet que la secretària d’Estat d’Ocupació era una persona de la màxima confiança de la ministra. Segons aquesta teoria, arran del pacte entre la Coalició d’Independents de Rosa Fer­rer i els liberals a la llista comunal d’Andorra la Vella el gabinet executiu no veu amb bons ulls la continuïtat de gent de la confiança de Ferrer.

ARENGA 'MOTIVACIONAL' DE MARTÍ AL NUCLI DUR DE L'EXECUTIU

Toni Martí va convocar ahir el nucli dur de Govern amb ministres i secretaris d’Estat per fer una arenga motivacional amb motiu de la rentrée política del nou any. La reunió estava fixada cap a les sis de la tarda a Govern i va durar més d’una hora. El cap de Govern va voler expressar que el 2016 ha de ser un any clau en el mandat entenent que en els propers mesos acabarà el malson del cas BPA i que arribarà l’hora d’engegar i tirar endavant projectes que durant el 2015 han quedat aturats per tota la conflictivitat derivada dels problemes amb Banca Privada d’Andorra. Va demanar força i entusiasme als ministres i secretaris d’Estat, reconeixent l’esforç físic i psíquic que han hagut de fer durant aquests últims mesos arran de la intervenció de BPA. En la reunió havien d’acabar de definir-se els canvis dins dels diferents ministeris perquè Martí tenia clar que vol fer coincidir el dia que Rosa Ferrer deixa oficialment de ser ministra de Salut amb la comunicació pública de l’arribada de Carles Álvarez Marfany. L’executiu ha convocat una roda de premsa per aquest matí a les onze, en què es faran públics els moviments dins del gabinet que es van acabar de tancar en la reunió d’ahir a la tarda. En la trobada, a banda de comunicar quines serien les remodelacions als ministeris de Salut i d’Interior, el cap de Govern va voler explicar per què alguns dels membres del gabinet s’havien assabentat pel Diari de l’elecció de Carles Álvarez Marfany com a nou titular de Salut. Martí va incidir que les converses amb Álvarez Marfany van avançar i van culminar en dies de les vacances de Nadal. I en aquest període alguns ministres o secretaris d’Estat estaven fora del país. De moment, no es preveuen nous canvis en l’executiu demòcrata.

tracking