Carles Martínez-Illescas, Economista

“És una pena que l’economia sigui una matèria optativa”

Andorrà de 32 anys, fa classes d’Economia al col·legi Sant Ermengol i a les xarxes és conegut com @mi.profesor. L’any passat va autopublicar ‘La guia definitiva del creixement personal’.

Carles Martínez-Illescas

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’economia pot ser divertida?

Sí, si l’aprens a veure amb les ulleres d’un economista, i si a sobre ho fas des de la curiositat, des de les ganes d’entendre el món que t’envolta. A més, cau de molt a prop als joves.

Per a moltes persones és una assignatura pendent.

És una pena enorme i gran per a tota la societat que la meva matèria sigui una optativa. Tots els nens que han cursat la matèria se’n fan creus i diuen que això hauria de ser obligatori. Saber què és una hipoteca, quins impostos s’han de pagar, com crear una empresa, què és el Banc Central Europeu, què és el tipus d’interès, la inflació...

Són coneixements imprescindibles en el dia a dia.

Em sembla indignant que ens demanin que fem la declaració de la renda i que si no la fem ens multin, però, en canvi, l’estat en cap moment t’obliga a saber fer-ho i entendre-ho.

Què pensa del sistema educatiu andorrà?

L’oferta educativa és bona, tenim el luxe de comptar amb quatre sistemes educatius, però només es destina un 5% del pressupost a educació. Un percentatge similar a l’espanyol, però tenint en compte que al nostre país no hem de mantenir un exèrcit o una monarquia, això revela certes deficiències.

Per exemple?

Un problema de base és que hi hagi dos-cents interins. Molts professors han estat amb contractes temporals molts anys. En una empresa privada seria una il·legalitat.

A les xarxes és conegut com @mi.profesor

És un projecte que va néixer arran d’un treball final de màster on demostrava que les xarxes socials podien ser una extensió de les eines del professor.

Però ha anat evolucionant.

Ara l’objectiu principal és la diversió i passar-ho bé, tot i que a vegades penjo vídeos més pedagògics, crítics o humorístics.

Ser actiu a les xarxes influeix en la relació amb els alumnes?

Ells saben que tinc aquests comptes, però són molt respectuosos i mai han sobrepassat el límit. D’altra banda, tenir presència a les xarxes m’ajuda a estar al dia de l’actualitat i això també crea un punt de connexió amb els alumnes.

El fa més proper.

Sí. Més accessible i més humà des del seu punt de vista.

Com és que ha escrit un llibre d’autoajuda?

Volia compartir el que he après sobre creixement personal. Ho baso en els pilars de ser, fer i assolir i ho complemento amb un workbook per assimilar i reflexionar cada concepte.

tracking