Daniel Santamaria, Dissenyador floral

“La forma de les flors té una harmonia que ens captiva”

Crea peces úniques i efímeres amb flors i plantes i ensenya l’ofici de dissenyador floral a l’Escola d’Art Floral de Catalunya, a Barcelona. Col·labora en la 30a edició d’Andoflora, que se celebra a la Massana fins diumenge.

Daniel Santamaria

Daniel Santamaria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Com va iniciar-se en el món de les flors?

Quan tenia 14 anys vaig començar a treballar en una floristeria de Gràcia, a Barcelona. Però l’interès em venia de molt abans. Sempre dic que vaig néixer per ser florista.

Li venia de família, aquest interès?

No. Ningú de la meva família s’hi dedica o s’hi ha dedicat.

És dissenyador floral. En què consisteix l’ofici?

Es tracta de crear peces originals amb material vegetal i floral. Aplico les perspectives i principis del disseny per transmetre i despertar emocions.

Com l’ha après?

Amb 16 anys vaig fer estudis, aleshores encara no reglats, de tècniques de disseny floral a l’Escola d’Art Floral de Catalunya, a Barcelona. Des d’aleshores m’he format cada dia, treballant com a dissenyador floral, i amb diversos professors d’arreu del món.

Quins són els orígens històrics de l’ofici?

Sabem que a l’antic Egipte ja s’utilitzaven les flors per fer decoracions. A la Grècia i la Roma antigues va florir l’art de la confecció de peces amb flors, sobretot corones i garlandes, i van sorgir les primeres floristeries. L’ofici tal com el coneixem avui dia, però, va néixer més tard.

De quin segle parlem?

Del final del segle XIX i els primers anys del XX. El bressol del disseny floral modern va ser Alemanya. Les bases de l’ofici van posar-se aleshores, tot i que la creació de peces florals va prendre un relleu important a Anglaterra i França en el barroc i el rococó.

Participa en Andoflora d’aquest any. Quin és el seu rol en el festival?

Col·laboro en el muntatge floral que pot veure’s al centre històric. Les peces evoquen les estrelles, l’espai i el segell Starlight, el leitmotiv del festival, gràcies a l’ús dels tons blancs, blaus i malves.

Amb quines flors li agrada més treballar?

No tinc una flor preferida. M’agrada treballar amb flors de temporada. Aquesta setmana, per exemple, vaig anar a fer un curs de disseny floral a Taiwan i vaig canviar el pla de la classe a última hora perquè vaig enamorar-me d’una flor que vaig trobar al mercat.

Què explica la fascinació que sentim quan veiem una flor?

La forma de les flors té una harmonia que ens captiva, que ens meravella. És la mateixa fascinació que podem sentir quan passegem pel bosc i contemplem els arbres i les plantes. Els gustos varien en cada cultura i persona, però la fascinació davant d’aquesta harmonia és universal.

tracking