Ana Francisca Alcázar

“Milloraria l'accessibilitat i inclusió al museu”

Divulgadora, combina la seva formació en enginyeria forestal i comunicació per promoure la sostenibilitat. Coordina el Museu de l’Electricitat, que explica els canvis socials provocats per l’arribada de l’electricitat a Andorra.

Ana Francisca Alcázar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de l’Electricitat celebra el 15è aniversari; si hagués de fer un repàs d’aquest temps, quins fets en destacaria?

El més destacable del nostre museu és que està situat en un edifici viu, on hi ha persones treballant les 24 hores del dia, cada dia de l’any, per donar un servei a tota la població. Nosaltres oferim una finestra a aquest procés, repassem la història per conèixer com hem arribat fins aquí i convidem a reflexionar sobre cap a on volem anar.

Durant el 2023 es va batre un rècord d’assistents; el 2024 serà igual?

Si ens guiem pel que portem d’any, pinta molt bé. Tot i això, hem de tenir en compte que l’assistència a les activitats culturals al nostre país depèn de moltes coses, des del clima o com cauen els festius fins a la programació esportiva i d’oci. Però sí, confiem que anirà molt bé.

Els visitants són principalment estrangers o també n’hi ha d’andorrans?

Gairebé un 50-50. Els turistes venen a conèixer el museu i el camí, mentre que la població resident participa en els tallers escolars i familiars.

Una de les finalitats del museu és educar els infants per la sostenibilitat; què és el que ensenyeu?

El nostre missatge principal és que nens i nenes sàpiguen que tenen la capacitat de construir un planeta més sostenible, i que ho poden fer amb accions tant individuals com col·lectives.

Quina és l’exposició més visitada?

L’exposició sobre la construcció de carreteres va ser pensada com a temporal i es va quedar com a fixa. A la gent li agrada molt veure les fotos antigues i el canvi tan gran que ha fet Andorra en només 90 anys! També agrada molt la part experimental, en la qual acostem els principis bàsics de l’electricitat.

Canviareu alguna de les exposicions temporals aquest 2024?

Les exposicions temporals solen canviar anualment. Fins al novembre del 2024 es podrà veure “La sisena extinció”. Us recomano que feu la visita guiada, n’oferim dues cada mes.

Què és el que més li agrada de la seva feina?

El que més m’agrada de la meva feina és la possibilitat real de canviar el món. M’agrada imaginar noves maneres d’arribar a la gent i passar el missatge de la sostenibilitat. I m’agrada molt veure cares noves i expressions de sorpresa en grans i petits.

Si pogués canviar qualsevol cosa del museu, què canviaria?

Si pogués canviar alguna cosa, milloraria l’accessibilitat i inclusió al museu, però ja estem treballant en la idea.

tracking