Ilènia Torner

“I tant que els joves som solidaris i volem ajudar”

21 anys. Acaba de ser una de les 3.200 participants d’entre 18 i 28 anys del 4L Trophy amb la seva parella. És un ral·li solidari entre Biarritz i Marràqueix amb vehicles antics que reparteix material escolar, esportiu o d’infermeria als infants més necessitats.

Ilènia Torner, PilotI. T.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com els sorgeix l’oportunitat de participar en el 4L Trophy?

Quan estudiava a Tolosa havia vist cotxes amb etiquetes i el Dorian m’ho va explicar. L’any següent vam tornar a veure’ns, i vam dir d’apuntar-nos.

Tenien experiència prèvia?

A ell li agrada la mecànica, ens encanta viatjar, i jo havia fet algun viatge humanitari. A més, els nostres pares són professors, i l’educació era molt important per a nosaltres.

Enmig d’uns moments amb tantes crítiques als joves, se senten atípics?

Bé, molts joves fan aquest ral·li. Al final no és aportar des de casa com amb la Creu Roja, que també fa una gran feina, sinó que tu hi vas, busques materials, els tries, els portes a l’Àfrica i això ja et fa créixer.

Els va costar molt anar-hi?

El primer any vam haver-ho d’ajornar perquè no trobàvem cotxe, i el següent perquè tenia exàmens. Aquest cop vam dir que hi aniríem tant sí com no, i vam trobar un cotxe a Andorra en perfecte estat.

I en el pla econòmic?

Inscriure’s és el més car, normalment busques esponsorització, però no n’hem trobat, així que vam anar estalviant i ens ho vam pagar nosaltres mateixos, que encara ens reconforta més. A més, sense els meus pares, Jordi i Núria, i la meva germana, Alèxia, no hauria estat possible perquè van ajudar-nos moltíssim des de l’inici.

Van rebre ajuda al país?

Sí, vam anar a veure a la delegació francesa d’educació perquè la meva mare és professora allà i jo vaig estudiar-hi, i entre totes les escoles d’Andorra vam recollir 70 quilos, més del que podíem portar. Vam endur-nos 50 quilos, i la resta ho vam deixar a la Creu Roja Andorrana.

I el ral·li com va anar?

El primer dia ja vam tenir un ensurt perquè anàvem molt carregats i el cotxe se sobreescalfava, i després va ser una gran aventura perquè ens havíem de moure amb brúixola. A més, vam acabar en 187a posició de més de 1.000 cotxes.

I això que diuen que els joves no són solidaris.

Ha estat molt maco, hem dormit amb fred, pluja, humitat, sorra, hem empès cotxes, estem morts de cansament, però és una gran experiència. Hi ha gent que diu que no, però i tant que els joves som solidaris i volem ajudar.

Tenen ja alguna nova aventura al cap?

Hi ha un ral·li als Alps i Còrsega que ens estem pensant fer amb el mateix cotxe o potser repetir al 4L, però ho estem processant i abans haurem de treure tota la terra del cotxe (riu).

tracking