Marc Urgell

“Amb el nou impost de societats guanya l'associació i l'artista”

Especialista en planificació fiscal i assessorament a empreses i ‘start-ups’. El 2020 funda Abast, que ofereix una formació gratuïta perquè les associacions puguin aprofitar les novetats de l’impost de societats en mecenatge i patrocinis.

Marc Urgell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què pot significar aquest canvi d’impost per a la carrera d’un artista?

Un artista necessita algú que li atorgui finançament. Fins a la data, el suport econòmic a artistes, clubs o associacions no tenia cap premi. Només hi donava suport aquell que ho volia, sense cap contrapartida. La nova llei permet que aquell que dona diners o contribueix a la carrera d’un artista obtingui descomptes en la seva factura fiscal.

Creu que els empresaris s’hi acolliran?

Sí, perquè és estrictament beneficiosa. Qui no vol contribuir no ho farà mai i aquell que contribueix té un premi. Potser hi ha empresaris que fins a la data mai havien participat en cap projecte d’aquest estil. Ara tenen un incentiu. Al final guanya l’artista, l’associació i en general la societat.

Quin és el premi que guanyen?

Els que fan una contribució o donació a una associació o artista tenen un descompte del 20% en la seva factura fiscal.

Si jo fos empresària i hagués de pagar un impost de 3.000 euros, quina quantitat podria desgravar?

Imagina’t que aquesta empresària ha fet una donació de 1.000 euros a un artista. La llei permet que es pugui descomptar el 20%, és a dir 200 euros. En lloc de pagar-ne 3.000 en pagaria 2.800.

La gent que fa donacions paga menys impostos?

Realment no és així, perquè si tu no donessis els 1.000 euros els tindries a la teva butxaca. En canvi, treus aquests diners de la teva cartera però et permet descomptar 200 de la factura, és a dir, en lloc de perdre 1.000 euros de la donació en perds 800.

Els beneficiaris coneixen els avantatges?

Hem vist molt desconeixement en general i volem fer la formació perquè siguin coneixedores dels incentius fiscals que tenen aquelles persones que volen contribuir en els seus projectes personals.

L’impacte per a l’Estat de les desgravacions pot ser important?

No, en primer lloc, perquè l’impost de societats no és el principal impost de recaptació, per tant, no és una font gaire rellevant. I, en segon lloc, perquè la quantitat de donacions i aportacions a associacions i fundacions no és tan gran perquè tingui un impacte rellevant.

Tenen incentiu aquells que donen suport a associacions esportives?

Sí, per intentar fomentar l’esport al país, que és una qüestió que ens havia demanat molta gent, i ara amb les novetats que s’han implementat a principis d’any ho oferim. En aquest cas l’incentiu és del 10%.

tracking