Miguel Pajares

“Els governs haurien de canviar el sistema productiu”

L’autor exposarà avui a les 19.00 h a la llibreria La Trenca dos dels seus llibres, Refugiats climàtics: un gran repte del segle XXI i Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic. Resoldrà dubtes sobre les problemàtiques del canvi climàtic i el creixement sostenible.

Miguel Pajares, Antropòleg socialJESÚS ARIAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com influeix la crisi climàtica en les migracions?

Hi influeix de manera directa perquè hi ha molta gent que ja s’està desplaçant i està marxant de les zones rurals en molts països, ja que els cultius ja no produeixen com ho feien abans, per la falta d’aigua que provoca que la terra es desertifiqui.

I com influirà?

En un futur hem de comptar que les migracions s’accentuaran. La temperatura no és idònia a les zones tropicals i l’escalfament global va a l’alça.

El progrés tecnològic i la preocupació pel clima transformen la societat.

Actualment, el que més impacte té en la població és la innovació tecnològica. La preocupació pel clima no està afectant la societat com hauria de fer-ho, els governs parlen del concepte, però no prenen decisions efectives com, per exemple, canviar les pautes de consum.

Quines solucions immediates podem realitzar per frenar la crisi?

Els canvis que hem de fer per afrontar l’emergència climàtica són molt profunds, els governs haurien de canviar el sistema productiu, això és primordial.

Els impactes climàtics són cada vegada més severs.

Ja estan afectant tot el planeta, inclús a les regions més fredes de Sibèria. Però és a les zones tropicals on els impactes són més greus, perquè han canviat els patrons de les pluges, plou molt poques vegades i quan ho fa és de manera torrencial, causant destrosses en pobles i ciutats.

És compatible l’economia verda amb el capitalisme contemporani?

No és possible, perquè ara tot està basat a mantenir el sistema productiu tal com és: sense reduir l’economia, la producció de vols, el consum de carn, etc. Els governs tot ho veuen necessari perquè creixi l’economia i es mantingui el PIB.

Com desmunta el‘greenwashing’ empresarial?

Les empreses fan el que marquen els governs i alhora aparenten que fan alguna cosa, mantenen els seus negocis i els expandeixen, i al mateix temps diuen que planten arbres (per recollir el carboni de l’atmosfera). Està demostrat científicament que els resultats són insuficients.

Per què s’ha d’evitar aquesta tècnica?

Perquè la gent ha de saber que tot això és no fer res. Els governs diuen que ho han entès i que assumeixen el problema i llavors la gent es confia, i mentrestant l’atmosfera se segueix escalfant i el canvi climàtic es converteix cada vegada en una amenaça major.

tracking