Ana Fernández

“Cal trencar amb la roda de produir, consumir i rebutjar”

Fa sis anys va prendre la decisió de canviar el seu estil de vida i substituir el consum impulsiu de la moda per un apropament més sostenible. Del 21 al 23 d’abril donarà una segona vida a la seva roba al Vide Dressing de la Massana.

Ana FernándezEDUARD COMELLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan va decidir canviar la manera de consumir moda?

Farà sis anys. Em vaig adonar que comprar constantment roba i llençar la que ja tenia no era responsable. Així que vaig fer aquesta transició del fast fashion a l’slow fashion. Ara bé, el canvi que vaig fer no s’aplica només al tema de la moda, sinó al meu estil de vida en general.

Què és l’‘slow fashion’?

L’slow fashion, que en català s’anomena moda lenta, és una manera que consumir moda més conscient i sostenible; fixant-se en el procés de producció, la qualitat, intentant donar suport al petit comerç... La indústria tèxtil és la segona que més contamina en el món i se n’ha de prendre consciència.

Aquest estil de vida implica no comprar mai més a les grans cadenes de la moda?

Hi ha coses que continuo comprant a les grans cadenes perquè m’és difícil trobar-les a altres llocs. Tanmateix, intento prioritzar les botigues de proximitat i la roba de segona mà, i una cosa que faig sempre és mirar l’etiqueta de cada producte. No compraria mai una peça que estigués feta a Bangladesh perquè sé en les condicions en les quals treballen.

Es tracta de trobar un equilibri.

Exacte. Continuaré comprant coses puntuals a botigues de moda ràpida, però tenint en compte tot el que hi ha darrere. El més important per a mi era no ser tan impulsiva a l’hora de comprar i no veure’m obligada a estar a l’última moda. Hem de trencar amb aquesta roda de produir, consumir i rebutjar, i integrar un model de moda circular.

És això el que s’intenta amb el Vide Dressing de la Massana?

Sí. L’objectiu del Vide Dressing, un mercat de roba i complements de segona mà que organitza el comú de la Massana, és donar una segona vida a peces de roba que ja no utilitzem, en comptes de llençar-les. Així mateix, és una manera de fer costat al comerç local i ajudar el medi ambient.

Hi tindrà una paradeta?

Sí. Del 21 al 23 d’abril tindré una paradeta on vendré roba que he anat acumulant durant aquests anys.

La indústria de la moda ens incita a no parar de consumir traient noves modes constantment. Com podem frenar-ho?

A tots ens agrada anar ben vestits, però hem de vigilar que no esdevingui una obsessió. Hem de plantar cara a les indústries de la moda i tenir en compte el que deia abans: què hi ha darrere de cada peça, la qualitat, les condicions humanes... I considerar que una bona alternativa al fast fashion és el mercat de roba de segona mà, que, a banda de ser una més sostenible, és més assequible.

tracking