Enric Fernandez

“Els drons permeten estalviar temps i salvar vides”

Encampedà de sang i cor, va decidir orieintar la seva carrera professional cap el pilotatge de drons, que l’ha portat a recórrer el món. Quan torna a casa, li agrada passar temps amb els seus i perdre’s per la muntanya.

Enric Fernandez, Pilot de drons

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És un pilot de drons peculiar.

Treballo per una empresa que es dedica al manteniment de les pales dels molins eòlics, que són cares i estan exposades a elements com la pluja o el gel. Antigament ho feia un home amb un telescopi, però tardava molts dies. En canvi, amb els drons és més fàcil.

Ha visitat molts parcs eòlics. Algun l’ha impactat?

Els de Suècia i els del Mar del Nord. Les turbines al mig del mar són un escenari que mai havia imaginat. Amb la crisi dels carburants les renovables han esclatat i els parcs al mar estan creixent perquè produexien més energia i no es veuen.

El boom de les renovables s’ha notat en el seu sector?

L’empresa on treballo ha contractat 50 pilots nous aquest any, perquè no dona a l’abast!

Per la seva orografia i cultura dels esports de muntanya, Andorra podria obrir moltes portes en aquest camp...

És un país d’esport i muntanya. Els drons haurien d’estar a l’ordre del dia, però encara s’ha d’acabar de descobrir. Per exemple, hi ha drons submarins que escanegen en 3D els fons dels llacs. A Andorra es podrien fer mapes del fons dels llacs!

Però no s’ha posat al dia.

Anem a rebuf. Als EUA estan enviant en dron òrgans per transplantar. També els utilitzen per revisar infraestructures sense haver-hi de penjar una persona. Permeten estalviar temps i salvar vides.

Andorra aposta pels professionals que hi ha?

Hi ha molts pilots de dron qualificats, però sovint quan s’ha de contractar aquest servei, es va a buscar a fora.

Quan té temps lliure, fa servir el dron per explorar la seva creativitat?

El dron amb què jo treballo és bastant avorrit, però quan tinc temps lliure faig vídeos d’FP1, amb unes ulleres que veus la imatge en primera persona.

Comparteix amb algú aquesta afició?

Vaig començar fent-ho sol, però en els últims tres anys he conegut gent a Andorra i hem creat una petita comunitat. Ho fem com a afició, però es podria transformar en una cosa professional, per exemple, en el món de l’esquí.

Això vol dir que s’ho passa bé amb la seva feina!

Per a mi és com un joc. Potser soc infantil, però prefereixo jugar que estar vuit hores en una oficina!

És un aparell invasiu?

Quan la gent veu que voles un dron a prop de la seva propietat té por. S’ha de respectar el dret a la intimitat i tenir els permisos corresponents.

tracking