Martha Mack

“L'ambient social és un enigma per als autistes”

És psicòloga especialitzada en autisme, TDA, dislèxia i problemes de desenvolupament. Avui a les 19.30 hores ofereix la conferència ‘Soc autista... Si em comprens, em podràs ajudar’, a la sala de conferències d’Andbank.

Martha Mack, PsicòlogaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quines són les característiques del trastorn de l’espectre autista?

Parlem de tres parts: els trastorns de la comunicació, els trastorns de les relacions socials i la falta de flexibilitat mental.

Entenen el món que els envolta?

No entenen el perquè de les coses. L’ambient social és un enigma per a ells. El fet de no comunicar el que senten i pensen fa que, sovint, siguin persones solitàries. Poden patir molt estrès i ansietat. No s’entenen a si mateixos ni allò que esperem d’ells.

Quines són les claus per tractar l’autisme?

Centenars d’investigacions demostren que les persones amb autisme tenen greus problemes a diverses parts cerebrals. El professional de la salut s’ha d’especialitzar en autisme i tenir una anàlisi de tot: cognitiva, educacional, conductual, de parla. Alhora, cal analitzar l’encefalograma.

Com ha de ser la teràpia?

La teràpia ha de ser multidisciplinària. I, alhora, han de ser teràpies específiques, individuals i seqüencials. Depèn de l’edat i la severitat dels símptomes.

Per exemple?

A un nen que va a l’escola l’has d’ajudar en l’àmbit emocional i psicològic, però també pel que fa al llenguatge. Molts no saben jugar ni coneixen les regles del joc. Has de començar pel més bàsic.

Cal espais especials per a aquests nens?

A Andorra hi trobo a faltar escoles especials per a nens amb autisme i és una llàstima. Allà el nen és avaluat per veure com assistir-lo.

I com es tracta un jove?

És molt més complex perquè la teràpia té a veure amb l’enteniment emocional i les regles socials que existeixen. És complicat perquè cal parlar de reciprocitat.

Quines novetats hi ha en el camp de l’estimulació?

Moltes d’aquestes persones pateixen problemes de processament auditiu o visual. Cal abordar aquestes àrees. És necessari un grup de professionals que treballin junts per abordar les dificultats, com ara logopedes, psicòlegs, dietistes, terapeutes...

Quines són les causes de l’autisme?

Són genètiques, neurobiològiques... Hi ha diferents factors de la part cerebral.

És un trastorn molt habitual.

L’estadística diu que una de cada 46 persones té autisme. Si no tenim professionals entrenats i escoles especialitzades tindrem greus problemes.

tracking