Naxos, Grècia

L'illa secreta de les Cíclades

Naxos GrèciaAgustí Ibáñez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pensar en les illes gregues és sinònim de paisatges bucòlics amb cases blanques de finestres i portes blaves i platges d’ensomni. Si el viatge es fa en ple estiu, però, també és sinònim de turisme i massificació, i això resta glamur a l’experiència. Les Cíclades amaguen una illa que, tot i ser la més extensa, és menys concorreguda i engloba tot el que es pot buscar d’una experiència grega. Es tracta de l’illa de Naxos, que entre els seus paisatges amaga un interior de muntanya, els poblets i carrerons típics grecs, runes ancestrals i recintes arqueològics, a part de les seves precioses platges. I el millor de tot, menys turistes que en altres indrets propers més coneguts, com ara Mykonos i Santorini, especialment quan t’allunyes de la capital, Chora. El més fàcil per arribar-hi és volar fins a una de les illes properes amb més renom i agafar un ferri fins a Naxos.

El fet que sigui menys coneguda també influeix a l’hora de moure’s per l’illa. Una gran experiència és recórrer-la i endinsar-se a les platges en quad, una possibilitat que en indrets amb molta més circulació podria ser perillós o, com a mínim, menys agradable. Permet desplaçar-se sense dificultats i descobrir les petites cales que amaga l’arxipèlag, en les quals pots arribar a estar sol. Una fita impossible en la majoria de destins de platja entre els mesos de juny i setembre. També podem trobar-hi platges de grans dimensions, totes de sorra i aigües cristal·lines, una combinació que fa inevitable que t’hi vulguis llençar de cap.

De l’illa no es pot marxar sense visitar alguns dels seus pobles i dels temples que s’hi amaguen. Perdre’s pels carrerons del nucli antic de la capital és una obligació. Plens de flors, cases blanques i blaves, gats estirats al sol i petites botigues on comprar records de l’experiència. Al costat, sobre un illot, veurem, només arribar, l’inacabat temple d’Apol·lo conegut com a Portara (porta d’entrada) i que s’ha convertit en un dels símbols de la ciutat. Cada vespre desenes de persones caminen cap al temple per contemplar la posta de sol entre la bellesa de les restes arqueològiques. Per als amants de la mitologia o per als més romàntics, Naxos és conegut també pel mite d’Ariadna, que, entre la tragèdia que caracteritza els mites grecs, parla de la manera com l’amor ofereix una via per vèncer els nostres monstres i trobar la sortida dels laberints.

NO T'HO PERDIS

L’interior de Naxos Per conèixer l’altra cara de l’illa és imprescindible endinsar-se a l’interior de l’illa i descobrir les petites esglésies penjades dels penya-segats i els monuments arqueològics de la Grècia clàssica.

L'interior de Naxos

tracking