Castell de Javier, Navarra

El castell del sant

El castell del santFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al límit entre l’Aragó i Navarra, entre boscos i silenci, la vida de sant Francesc Xavier omple de contingut el castell de Javier. El lloc on va néixer, el 1506, en una família de la noblesa és ara un museu de l’obra evangelitzadora del missioner i un centre de pelegrinatge de fidels del cofundador de la Companyia de Jesús i escollit patró de Navarra.

El castell es troba una mica allunyat del poble de Javier en un conjunt d’edificacions que ha crescut al voltant de la vida del sant. La situació privilegiada en la frontera dels dos regnes va motivar la construcció d’una torre aïllada al segle X, que es va anar ampliant amb recintes, muralles i habitatges per a les famílies que hi treballaven. El disseny actual és la reconstrucció de principi del segle XIX encarregada per una noble descendent del sant per acollir els jesuïtes.

Poc queda de l’austeritat que devia envoltar l’existència de Francesc Xavier. L’entrada des d’un pont llevadís endinsa les cavallerisses i els cellers reconvertits amb decoracions i diorames per explicar la vida del sant, que va marxar a 19 anys a estudiar a París. Allí va compartir habitació amb qui després seria sant Ignasi de Loiola, una coincidència que va marcar-lo, ja que junts van fundar la Companyia de Jesús a Roma. Així va començar a predicar el cristianisme, que el va portar a l’Àsia. Aquells viatges són reflectits en espais plens d’objectes religiosos i de tota mena, quadres i gravats per recordar la tasca que va iniciar a Lisboa, passant per Moçambic, l’Índia, Ceilan, Malaca, les illes Moluques i el Japó per recalar a l’illa xinesa de Shangchuan, on va morir a 46 anys.

La visita continua per la torre de l’Homenatge, la vella construcció origen del castell, la sala que recrea la vida familiar, i en un racó queda l’estança original de Francesc Xavier i la seva capella. Crida més l’atenció una altra de ben petita amb un Crist somrient entre parets decorades amb esfereïdores pintures representant la Dansa de la Mort, úniques a Espanya, i tampoc no deixa indiferent la lúgubre presó. De sortida espera la basílica annexa al castell aixecada sobre el palau de la família amb una gran estàtua de Francesc Xavier i decoracions de tres continents.

La pau de l’indret es trenca dues vegades al març, quan milers de fidels pelegrinen en memòria del missioner per participar en les Javierades.

NO T'HO PERDIS

Santa Maria la Real és una església romànica amb una espectacular portada a Sangüesa, pas obligat del camí de Sant Jaume. El poble conserva moltes edificacions històriques interessants i és a prop de Javier.

Santa Maria la Real

tracking