Mohit Hemnani

“Moltes patologies són fruit de processos psicosomàtics”

Format en dietètica, psiconeuroimmunologia i educació emocional, Hemnani posa tots els seus coneixements al servei dels pacients amb el projecte Consciència, que difon a Instagram amb el compte @esencia_mohit.

Mohit Hemnani, PsiconeuroimmunòlegMOHIT HEMNANI

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què és la psiconeuroimmunologia?

És una branca de la medicina que estudia la interacció entre els sistemes digestiu, endocrí, immunitari i nerviós i els efectes que tenen en el comportament humà. És una disciplina que entén el cos i l’ànima com un tot en què les parts estan interrelacionades. La psiconeuroimmunologia vol anar a l’arrel dels problemes.

Què vol dir?

Te’n posaré un exemple. Sovint quan una persona pateix depressió se li recepta un inhibidor selectiu de la recaptació de la serotonina. La psiconeuroimmunologia fa una anàlisi específica del pacient, tenint en compte tant els factors somàtics com psicològics i com s’interrelacionen.

Els factors psicològics són importants?

I tant! Moltes patologies són fruit de processos psicosomàtics. No donem prou importància a la influència que té la ment en el cos.

És per això que després d’estudiar dietètica i nutrició i, en acabat, psiconeuroimmunologia, va completar la seva formació amb l’educació emocional?

Sí, el benestar emocional és fonamental per a la salut. Jo mateix en vaig prendre consciència fa uns anys. Patia un problema a les vies urinàries. Tot i que vaig tractar-me a la Fundació Puigvert, una clínica especialitzada en urologia puntera a Europa, els metges no aconseguien treure’n l’entrellat. No vaig aconseguir resoldre el problema fins que vaig enfrontar-me a la seva causa: un trauma infantil que sempre m’havia fet patir.

A part d’atendre pacients, també vens diferents productes d’alimentació. M’ha cridat l’atenció la kombutxa.

És una beguda fermentada feta amb te, sucre i un cultiu de bacteris i fongs. És digestiva, no té sucre perquè el cultiu se n’alimenta i pot ser molt bona per a la microbiota intestinal. Tot i això, cal anar amb compte abans de decidir prendre’n sovint.

Per què?

Pot tenir efectes perjudicials perquè pot provocar sobrecreixement bacterial.

Com puc saber si em convé o no prendre productes fermentats com el quefir, la xucrut o el kimchi?

Hi ha l’opció de fer-se una anàlisi de la femta que et permet saber al detall quins microorganismes tens al sistema digestiu i en quina proporció. El desavantatge que té és que és una anàlisi.

Hi ha alguna alternativa?

Escoltar el cos. Si prens kombutxa i no et fa sentir bé, no cal que et facis l’anàlisi per saber que no et convé.

tracking