Miquel Jolis

“Andorra està en un procés de canvi, accelerat per la Covid”

És un consultor que pertany a Horwath HTL una consultoria especialitzada en aquest sector. Incorporat recentment a la companyia, Jolis desenvolupa la seva feina a les oficines d’Andorra, de Madrid i de Barcelona.

Miquel JolisDIARI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina feina fa un consultor hoteler?

És un especialista que comprèn la diversitat d’àrees del negoci hoteler. Aquesta visió permet aportar un assessorament amb un alt valor afegit a empresaris de la indústria i del sector aportant solucions.

En quins àmbits pot incidir?

En el nostre cas, no només podem incidir en tots els àmbits del sector hoteler, sinó també en tots els àmbits relacionats amb el turisme i el lleure. Podem desenvolupar des de projectes de reestructuració financera o empresarial, valoracions d’hotels (amb certificació internacional RICS), planificació i desenvolupament de projectes hotelers o revisió dels plans de negoci.

Les empreses estan obertes a una consultoria externa?

Probablement, la indústria hotelera sigui una de les branques d’activitat empresarial més complexes del país. D’altra banda, i també derivat de la pròpia evolució del negoci, en alguns moments els empresaris requereixen de visions externes i independents per poder desenvolupar fites importants durant el seu camí.

En quin moment es troba el sector a Andorra?

Andorra, actualment, es troba en un procés de canvi molt rellevant, i històric, probablement accelerat per la Covid. A diferència d’altres destins de neu, existeix una disparitat preocupant en algunes variables del negoci, probablement motivades per l’estacionalitat, i per la falta de polítiques sòlides, compartides i alineades entre tot el teixit hoteler del país. En qualsevol cas, és un país amb elevat potencial.

Què pot fer el sector per superar la manca de personal?

Aquest és un problema que estem observant no només al país, sinó també a Espanya, per exemple. La millora en les condicions laborals, la professionalització, formació i l’adopció de polítiques laborals més atractives afavoriran la fidelització del personal a les empreses.

Com d’important és desenclavar el país amb l’aeroport?

Amb les grans infraestructures cal tenir clar el seu rendiment i les millores que aportaria. En qualsevol cas, creiem que aquesta primera passa és un gran avanç quant a l’obertura del país.

Quin paper ha de jugar l’hoteleria en el futur del turisme?

El futur de l’hoteleria al país exigeix captar un client amb major poder adquisitiu, que generi menys pressió al territori amb estades més llargues durant tot l’any. El nostre sector és el més transversal de tots i, per tant, genera riquesa a la resta d’activitats econòmiques i socials del país.

tracking