Ramon Casabayó

“Mai he tingut la sensació que un tauró m'hagués de fer res”

66 anys. Submarinista i un dels responsables de la productora FilmAND. Realitza una conferència aquesta nit al Cicle de cinema de muntanya i viatges juntament amb Lluís Manel Montoro sobre l’Illa del Coco, un dels espais amb una flora i fauna més verge del planeta.

“Mai he tingut la sensació que un tauró m'hagués de fer res”MANEL MONTORO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què trobarem a la conferència d’aquesta nit?

És un petit documental d’un viatge que vam fer a l’Illa del Coco, un dels santuaris de la biodiversitat dels fons marins pel que fa a flora i fauna, que és un dels llocs amb menys agressió humana. Això fa que hi puguem veure la majoria d’espècies, com taurons o mantes.

L’Illa del Coco és un indret tan espectacular com sembla?

Sí, ho és. Jo era la segona vegada que hi podia anar i el primer cop encara vaig veure més coses. L’illa està considerada com un dels llocs més verges que es conserven per part de National Geographic. Hi ha dies que pots veure 300 o 400 taurons martell que viatgen, per exemple.

Com se li va ocórrer fer aquesta expedició?

Fa més de 40 anys que em dedico al submarinisme. És un viatge que no és econòmic, però n’hi ha que són espectaculars com aquest, Galápagos o Malpelo que es caracteritzen perquè tenen una fauna i flora espectacular. A més, has de fer cua i demanar el viatge amb dos anys de marge.

És el lloc més espectacular on ha estat?

He anat quatre cops a Galápagos i també a Coco. Pel que fa a la fauna és força similar, però sí que el recorregut a Galápagos és més llarg i són gairebé vuit dies amb diferents illes, mentre que Coco és una única illa.

Imagino que les imatges submarines han de tenir una complicació tècnica extra.

Sí, és complicat perquè sobre la terra et pots camuflar, però a l’aigua vas amb un equip, estàs limitat per les profunditats i la visibilitat, a més del temps, i has de tenir sort. A més, com que hi veus a través d’una màscara, la visió focal és molt més complicada, així que al mar es complica per deu o vint la problemàtica.

No té por sota l’aigua quan li passen 300 taurons pel costat?

No, gens. Aquí hi ha molta llegenda que ve en part de la pel·lícula Tiburón d’Spielberg, i hi ha el pensament que et tires a l’aigua i et menjaran. En més de 40 anys mai he tingut la sensació que un tauró m’hagués de fer res.

A quin lloc li agradaria anar i encara no ha pogut?

Encara en queden uns quants, perquè el món és gran i costa molts diners, però m’encantaria el pas de Tiputa, on poden passar 3.000 taurons, per exemple.

D’on li ve aquesta passió?

Vivia a la Costa Brava i tenia passió pel mar i la pesca submarina. Quan vaig fer el primer tret vaig pensar que no m’agradava, posteriorment se’m va ofegar la primera carcassa de la càmera per inexperiència. Veia que hi havia molta fotografia submarina però poc vídeo i em va motivar molt i vaig començar a fer coses, i la meva manera de capturar peixos va passar a ser en imatges.

tracking