La Catalunya rural més màgicaAnna Ribas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En ple cor de Catalunya, el Parc Natural del Munt i l’Obac amaga un lloc màgic: el Puig de la Balma. El mas data del segle XII i té la particularitat que els murs estan encabits i penjats de la muntanya, aprofitant les cornises naturals. És un mas dins de la muntanya i, de fet, un cop a l’interior, s’observa que una de les parets és el mateix cingle, roca pura. Però el que fa del Puig de la Balma un indret especial no només és el valor històric sinó el Josep i la Dolors.

El matrimoni supera els vuitanta anys i ell és la vint-i-sisena generació que hi viu. A la part més antiga del Puig hi ha un museu que acull una extensa col·lecció d’estris i utensilis emprats en les feines diàries del mas generació rere generació. El mateix Josep les havia fet servir antigament i les seves mans evidencien la duresa de la vida al camp. La Catalunya rural en primera persona. De fet, és precisament el Puig el lloc escollit per gravar la guardonada pel·lícula Pa Negre.

El Puig de la Balma està inclòs en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i ofereix la possibilitat d’allotjar-s’hi i de menjar pa amb tomàquet, embotits, llegums i carn a la brasa per cortesia de la Dolors.

El Puig està situat a Mura, un municipi de la comarca del Bages (Catalunya) i que els ciutadans de la zona engloben dins del refrany “Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de mala mort”. Tot i això, Mura enamora. El poble té uns 200 habitants i ha mantingut tota la seva essència rural. Les visites guiades són a càrrec del Pere del Molí del Mig. Un habitant de tota la vida del poble i que també fa visites a casa seva: un molí que data del 1056 i que es va mantenir actiu fins a mitjans del segle XX. El molí està perfectament conservat i el Pere és un apassionat de Mura que en coneix tots els secrets. Són també de visita obligada el restaurant Cal Carter, molt antic i conegut a la zona, i la botiga de la Roser: el Celler de Mura, en la qual es troben productes de la terra i s’hi pot trobar Lespardenyeta, una joia en forma d’espardenya que inspira tradició.

RECOMANEM

El museu del Puig Es troba a la part més antiga del mas i relata com vivia antigament la família i els estris que empraven. Aquest va ser l’escenari escollit per rodar la pel·lícula Pa Negre.

La Catalunya rural més màgica

tracking