Eduard Estivill

“Qui dorm bé és perquè ha tingut un bon dia”

Els efectes de treballar quan hauríem d’estar dormint. El metge abordarà avui la problemàtica dels que treballen per torns i donarà eines per millorar el son en una conferència organitzada per Ctrasa (19 hores, Centre Atiram Hotel).

“Qui dorm bé és perquè ha tingut un bon dia”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com afecta el son treballar una setmana de matí, la següent de tarda i la tercera de nit?

El cervell està programat per dormir de nit i estar despert durant el dia, això està genèticament determinat i no ho podem canviar. Les conseqüències són de tipus físic i de tipus psicològic. Físiques com cansament, somnolència, i psicològiques com irritabilitat, mal humor i pèrdua de concentració.

Qui treballa sempre de nit i dorm de dia concilia millor el son que l’empleat que canvia de torn?

És menys dolent que treballar a torns i dormir cada dia, setmana o quinze dies en horaris diferents. De fet, el cervell s’hi pot arribar a adaptar. Per poder dormir el cervell necessita bàsicament dues informacions: la temperatura corporal, que ha de baixar, i la fabricació de melatonina, que ha de pujar. Aquestes coses només passen de nit i si sortim d’aquest ritme tenim problemes.

Quins hàbits es poden adoptar per evitar la medicació?

Aquest rellotge biològic és tan potent que no deixa que cap medicació el posi a l’hora. Si s’ha d’utilitzar alguna medicació sempre ha de ser amb la guia del metge i de forma temporal. Es poden prendre mesures, si ens toca treballar de nit i dormir de dia el que faríem és quan sortim de la feina o procurar tenir a última hora de la jornada laboral una llum similar a la de l’hora del crepuscle, més aviat taronja. Sortir amb ulleres de sol perquè la foscor afavoreix la fabricació de melatonina i procurar dormir durant el dia amb silenci, taps i sense que ningú ens molesti.

Fins a quin punt tenim ja una predisposició natural a dormir bé o no?

El son està condicionat pel que passa durant el dia i normalment les persones amb un caràcter més inquiet, més responsable, més autocrític, són persones que es preocupen i això fa que quan se’n van a dormir no puguin desconnectar igual que les persones que són més tranquil·les. Sabent-ho el que hem de fer és intentar seguir més bé les rutines del son perquè no ens passi.

Hem de dormir vuit hores?

El son és un taller de reparació i de restauració de tot el que hem gastat durant el dia i també de memorització de tot el que hem après. Això significa que les hores que necessitem dormir van en funció de la nostra edat i el 90% dels adults necessitem 8 hores.

En aquesta època de més estrès i ansietat, hi ha més problemàtica de trastorns del son?

La feina, les exigències, la responsabilitat, tot això carrega el cervell de situacions d’estrès o ansietat que ens portem al llit i no hi cabem tots. Per això és important saber desconnectar, que no és fàcil. El que hem de fer és intentar bloquejar aquests cúmuls d’estrès durant el dia, la nit es prepara durant el dia. Qui dorm bé és perquè ha tingut un bon dia.

tracking