Albert Brugués

“És recomanable posar-se protector solar cada dia”

Conscienciant sobre els perills de la irradiació solar. L’especialista en dermatologia donarà demà consells per protegir la salut a la conferència ‘Com podem prevenir el càncer de pell’ (19.30 hores, a la clínica Dermandtek)

“És recomanable posar-se protector solar cada dia”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diria que cada cop hi ha una major conscienciació respecte als perills del sol?

Penso que la gent jove, els que tenen nens petits, cada vegada ho estan més, mentre que la gent una mica més gran sembla que el tema del sol no el té com un perill tan establert, penso que en aquest grup d’edat encara falta conscienciació.

A més, hem de ser conscients dels perills del sol tot l’any, no només a l’estiu.

Correcte. Sobretot el que ens comenta molt la gent és respecte a l’envelliment cutani, més que no tant per cremada solar. I llavors la protecció diària és ideal per prevenir-lo o per intentar minimitzar-lo. Un 80 per cent de l’envelliment que pateix la pell està produït pel sol, per tant, la protecció diària que recomanem als nostres pacients és posar-se un protector solar abans de sortir de casa, i si ho féssim tothom realment guanyaríem moltíssim en qualitat de la pell, no només quant a evitar cremades solars.

És perquè el sol ara és més perillós?

És més perillós i en països com Austràlia es nota molt per la qüestió de la capa d’ozó. Aquí penso que no es nota tant aquest efecte, però sobretot el que veiem molt és la pràctica d’esports a l’aire lliure, a Andorra hi ha moltíssima gent que en fa, a la muntanya, a la neu, i penso que afecta més l’estil de vida de les persones que juga un paper en aquest cas fonamental.

Encara cometem l’error d’associar la protecció contra el sol únicament amb la platja?

Exacte. Molta gent té molt present la protecció solar quan va a la platja però després queda ningunejada tota la resta de dies de l’any que el sol també et toca.

La de la pell hauria de ser una revisió mèdica rutinària més?

Una persona sense antecedents de càncer de pell ni de melanoma hauria de fer-se una revisió de pell un cop l’any, una revisió completa. Altres persones que presenten més factors de risc, en persones que ja han patit un càncer de pell o que han tingut familiars afectats, aquestes revisions són més freqüents, i inclús de vegades s’ha d’associar alguna exploració complementària.

I estar molt atents als canvis a la nostra pell.

Una lesió de nova aparició, que no tenies prèviament, és un indici d’haver d’anar al dermatòleg. L’altre indici de risc és un canvi en un lesió prèvia que ja tenies.

Quina és la incidència que té actualment el càncer de pell?

De càncer de pell en global n’hi ha de dos tipus: el melanoma, que seria el més agressiu dintre dels càncers de pell, aquest sí que té un augment progressiu anualment, però la incidència és baixa. Després hi ha el càncer de pell no melanoma, que és molt més freqüent, però la supervivència és molt més alta.

tracking