Josep Antoni Ramos-Quiroga

“L'edat dels primers consums està entre els 13 i els 15 anys”

Cap de Psiquiatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Convidat per la Fundació Crèdit Andorrà, va exposar en una conferència els vincles entre salut mental i consum de drogues en joves.

Josep Antoni Ramos-Quiroga, Doctor en Psiquiatria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina relació hi ha entre malalties mentals i consum de drogues en els joves?

Els trastorns com el TDAH, l’esquizofrènia o d’altres predisposen a caure en una addicció. Si hi ha consum de tòxics, el cervell serà més vulnerable a una possible dependència. A més, l’adolescència és un període en què hi ha més risc d’esdevenir addicte.

Per què?

És una etapa en què el cervell encara no ha madurat des del punt de vista neurològic. Això incrementa les probabilitats d’addicció. Estadísticament, cal tenir en compte que, de cada quatre consumidors addictes a la droga, un és menor d’edat.

Quins són els trastorns mentals més associats al consum?

Un dels que més hi està és el TDAH, que afecta el 6% dels nens i adolescents. Sabem que d’aquestes persones que tenen TDAH, al llarg de la vida el 40% generaran una addicció. L’altre seria l’esquizofrènia, que és bidireccional: el consum freqüent de cànnabis augmenta el risc d’esquizofrènia, i per altra banda, les persones que tenen esquizofrènia tenen un major risc genètic d’acabar consumint substàncies.

A quines edats és habitual començar a prendre substàncies?

L’edat dels primers consums està entre els 13 i els 15 anys. Per això és molt important fer prevenció, i amb temps. No té molt sentit fer-la als 14 o 15 anys, perquè en aquestes edats molts joves ja han començat a consumir.

I quan caldria dur-la a terme?

Quan encara són petits, amb 10 o 11 anys. Cal parlar amb ells, explicar-los què són les drogues i quins efectes negatius poden tenir... I sobretot fer una prevenció en la resolució de conflictes. Perquè sovint el consum s’esdevé arran de conflictes que es sorgeixen amb amics, família, estudis...

Quines són les substàncies més habituals entre els joves?

El que més freqüentment consumeixen és alcohol, que no només repercuteix molt negativament en el cervell, sinó que també està associat a accidents de trànsit o embarassos no desitjats... Una altra de les substàncies més consumides seria la marihuana, i ja en menys proporció, la cocaïna.

Com es pot detectar que algú pren drogues?

Hi pot haver molts senyals d’alarma: canvis de conducta, aïllament, despeses injustificades, humor més irritable, canvis en els cicles del son, més sortides nocturnes, pèrdua de pes sobtada, amistats més marginals, davallades en el rendiment acadèmic...

Què cal fer aleshores?

El més important és parlar-hi de manera oberta, sense qüestionar ni criticar res, i preguntar-li si pren droga i amb quina freqüència, si té algun problema... I si els consums són més intensos, ens adreçarem a un professional per iniciar un programa de desintoxicació.

tracking