La vall de Xareta

Volta a la vall de les bruixes

Volta a la vall de les bruixesE. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En entrar a la vall de Xareta ens endinsem en un indret màgic amb moltes històries populars al voltant de la bruixeria. Una vall formada pels pobles de Sara, Zugarramurdi, Urdazubi i Ainhoa, quatre dels nuclis urbans més bonics d’Ipar­ralde. En una carretera que traspassa constantment la frontera entre Aquitània i Navarra, es poden gaudir de quatre poblacions que mantenen la seva essència medieval viva.

La volta comença al poble francès de Sara, on segons diu un proverbi basc el temps es deté, i és que els arxius històrics que van ser cremats durant la Revolució Francesa fan que el misteri envolti els seus orígens, poble que ha estat catalogat com un dels més bonics de França, conjuntament amb Ainhoa. Sara també és famós pel tren històric de Larrun, un dels trens cremallera que l’estat francès encara conserva i que puja a la munta­nya homònima, des d’on observar a l’horitzó el mar Cantàbric i les impressionants muntanyes basques.

Si se segueix la carretera cap a l’est, s’arriba a Zugarramurdi, el poble de les bruixes, amb més de quatre-cents anys d’història, tacada pel negre episodi de la crema de quatre dones vives a la foguera, acusades de bruixeria per la Santa Inquisició, el 1610. El nucli urbà encara manté l’essència màgica, on es pot visitar el Museu de les Bruixes, que explica el procés inquisitorial i fa un homenatge a les dones i homes acusats de bruixeria.

Seguint la carretera en direcció l’est, la volta arriba a Urdazubi, un petit nucli urbà situat en un dels principals passos fronterers, els rierols i ponts del qual li posen nom (ur, aigua i zubi, pont en èuscar). Una vegada es passa aquest petit poble, lligat històricament al monestir de Sant Salvador, s’arriba finalment a Ainhoa. Un dels pobles d’essència medieval, reconstruït després de la seva crema durant la guerra dels Trenta Anys, amb l’estil característic labortà a les seves cases i carrers. Un dels indrets més màgics del poble és el cementiri antic, on encara es poden observar símbols pagans tradicionals com el lauburu, que encara perduren en aquesta zona.

RECOMANEM

Sorginen Leizea. 500 metres a l’oest de Zugar­ramurdi, per l’antic camí de Sara, es troba la famosa cova on Álex de la Iglesia va filmar l’escena final de Las brujas de Zugarramurdi.

tracking