El camp de Dachau

A les beceroles de l'extermini nazi

A les beceroles de l'extermini naziGerard del Castillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adolf Hitler i els nazis es van fer amb el poder el 1933. Aquell mateix any obrien a la localitat bavaresa de Dachau el primer de les desenes de camps que en un origen van ser de concentració dels enemics del partit i després d’extermini. Situat a 13 quilòmetres de Munic, la manera més senzilla d’arribar al camp és amb tren. Un rodalies que en 20 minuts et deixa a l’estació de la ciutat de Dachau d’on surt un autobús que et porta en cinc més a les portes del camp, que et rep amb la inscripció Arbeit macht frei (El treball et farà lliure). La porta no és l’original, ja que va ser robada l’any 2014 i recuperada tres anys després a Noruega. Ara s’exhibeix en el museu que hi ha dins d’un dels pavellons que encara estan dempeus a la gran explanada del camp. Quan es va tancar l’any 1945, havien passat per Dachau 206.206 presoners, entre els quals un d’andorrà, segons s’especifica al mateix museu. Es calcula que unes 45.000 persones, entre jueus, homosexuals, gitanos, activistes cristians i dissidents, van ser assassinades en les seves instal·lacions fins que les tropes de la 20a divisió blindada i la 45a divisió d’infanteria del setè exèrcit dels Estats Units van alliberar el camp d’extermini el 29 d’abril del 1945. Va ser el segon camp de concentració alliberat pels aliats i el primer que va donar a conèixer al món el que havien viscut les persones que hi van ser tancades.

No és un dels camps més grans, però l’explanada on només s’aixeca un de la desena de pavellons on s’acumulaven i malvivien els presoners impressiona. També ho fa l’anomenat búnquer, un enorme edifici ple de cel·les on es van tancar els primers represaliats pel nazisme. Encara es pot veure un tros de la tanca perimetral original del camp i les torres de vigilància des d’on es disparava qui intentava fugir i qui fart de la seva situació decidia dirigir-se a la tanca en recerca d’una mort alliberadora. També es pot visitar la cambra de gas on milers de presoners van ser assassinades i el crematori dels cadàvers. El bus de tornada passa pel costat de mansions, que en el seu dia van ser l’habitatge dels alts comandaments de les SS. Dachau, un racó d’estiu per no oblidar la barbàrie.

RECOMANEM

El castell dels prínceps de Baviera i el jardí reial són atractius de la ciutat de Dachau. El centre històric mereix una visita per reconciliar-se amb la humanitat i fer un bon àpat amb cervesa.

A les beceroles de l'extermini nazi

tracking