L'Alhambra (Granada)Júlia Trullà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mig miler d’anys de domini àrab van deixar una gran empremta, especialment al sud d’Espanya. Sens dubte, el gran referent de l’arquitectura i art musulmà és l’Alhambra, ubicada al cor d’Andalusia i símbol per excel·lència de Granada. L’Alhambra s’alça desafiant sobre la seva ciutat natal i la domina des d’una altura de 100 metres com un castell imponent de tons vermellosos a les seves muralles que oculten la delicada bellesa del seu interior. Presenta unes vistes impressionants i alhora eternes, ja que resulta difícil acabar de descobrir els infinits racons que amaga.

Els seus orígens encara són difusos. Els registres més antics fins a la data de la seva creació es remunten al segle IX, quan era utilitzada únicament com a fortalesa militar. No va ser fins al segle XII amb motiu de la construcció del palau quan va començar la dinastia nassarita que la família reial s’hi va instal·lar i hi va romandre fins que va ser finalment presa pels Reis Catòlics durant la Reconquesta, el 1492. Centenars i centenars d’anys d’història han passat per les parets d’aquesta fortalesa, capaç d’aguantar la duresa del temps i de les contínues guerres.

És impossible visitar l’Alhambra i no quedar-se meravellat pels jardins del Generalife, un lloc ideal per passejar per camins, patis, fonts, piscines, arbres i flors, o pels palaus nassarites, considerats el punt culminant de la cultura islàmica a Europa, on el vertader encant es troba observant les seves parets. Construïts al segle XIII, el Mexuar, el palau de Comares i el palau dels Lleons han estat utilitzats com a residències reials durant segles. Aquest últim posseeix l’impressionant pati dels Lleons, envoltat de 124 columnes de marbre i la font, del mateix material, presidida per 12 escultures de lleons.

L’Alhambra és un lloc per assaborir lentament, sense presses, passejar tranquil·lament pels seus carrers, gaudir d’un capvespre i detenir-se contemplant la decoració dels seus palaus. Aquest idíl·lic lloc, patrimoni de la humanitat des del 1984, és el monument més visitat d’Espanya i rep cada any la visita de 3,5 milions de persones.

Paseo de los Tristes

És imprescindible caminar pel passeig amb més història de Granada, des d’on és possible gaudir d’unes envejables vistes de l’Alhambra, l’Albaicín i Sacromonte.

tracking