Xavier Fonoll

“Andorra està sent un país molt punter en renovables”

L’investigador andorrà desenvolupa la seva recerca a la Universitat de Michigan, als Estats Units 30 anys i nascut a Escaldes-Engordany. Va estudiar Enginyeria Química a la Universitat de Barcelona i va fer un màster en Enginyeria Ambiental. És doctor en Enginyeria i Biotecnologies Avançades.

“Andorra està sent un país molt punter en renovables”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com és que treballa a la Universitat de Michigan?

Si estic als Estats Units és perquè em vaig interessar per un tipus de recerca que no es feia a la UB. Que era en microbiologia. Hi havia una professora als Estats Units de la qual m’agradava molt la seva filosofia de treball i vaig decidir contactar-hi. Li vaig enviar un projecte i li va agradar. El juny del 2014 vaig anar a la Universitat de Michigan per fer una estada d’onze mesos al final del meu doctorat. I al final em va dir si m’hi volia quedar.

Quina és la seva recerca?

Tracta sobre processos biotecnològics com per exemple la digestió anaeròbica, que pot tractar residus orgànics i transformar-los en productes químics de gran valor econòmic. La meva tesi va ser sobre el biogàs.

Què és la digestió anaeròbica?

En un tanc on tens uns microorganismes, quan reben la matèria orgànica dels residus la degrada. En fer-ho es genera biogàs, una barreja de metà i C02. Pots fer bioelectricitat o escalfar una unitat. I el sòlid que et queda té unes característiques fertilitzants molt bones i el pots utilitzar en l’agricultura.

I què investiga ara mateix?

Noves tecnologies que en comptes de produir biogàs produeixin un producte químic com l’àcid caproic que pots enviar a diferents indústries per produir lubricants, additius d’aliments per a animals i biocombustibles. Pots tenir un rendiment econòmic més alt.

Li agradaria tornar a Andorra?

A mi m’agrada molt la recerca, trobo que als Estats Units es fa una recerca molt bona i hi ha moltíssims recursos. M’agradaria quedar-me uns anys més als Estats Units i arribar a ser professor d’universitat.

I si no ho aconsegueix?

Doncs m’hauré de plantejar seguir als Estats Units fent recerca o tornar a Andorra, on hi ha una gran qualitat de vida i tinc la família i els amics.

Hi trobaria oportunitats?

Andorra està sent un país molt punter en energies renovables. A Andorra no podria fer la recerca que estic fent ara, però podria fer coses molt interessants.

Es pot aplicar a Andorra el que estudia als Estats Units?

Que aconsegueixi una plaça de professor a una universitat nord-americana no vol dir que m’oblidi d’Andorra. Els residus orgànics tenen molt potencial i m’agradaria avaluar la digestió anaeròbica com a tecnologia per al tractament de residus orgànics a Andor­ra. Per als fangs de la depuradora seria ideal. Em veig col·laborant amb gent d’Andorra per implementar la digestió anaeròbica.

Podria fer la recerca a Europa?

A Europa es fa molt bona recerca en el meu camp. En el cas d’Andorra també es fa molt bona recerca, però no en el meu camp.

tracking