Jose Antonio Comba

“Al Taller ensenyen la realitat i també a no rendir-se”

Cervell d’un dels projectes que neix del darrer Taller d’emprenedors del Govern
La presentació de la seva iniciativa empresarial, disseny i retolació de vehicles, va ser de les gua-nyadores del guardó Elevator Pitch, promogut per Andbank, i ha estat tercer premi del Taller.

“Al Taller ensenyen la realitat i també a no rendir-se”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què aquest projecte en concret?

Des de sempre he tingut passió pel món dels vehicles, del tuning, i un dia, mirant per Internet, vaig trobar aquesta modalitat. Vaig anar a València a fer formacions amb fabricants dels Estats Units i em va agradar. Vaig investigar aquí, a Andorra, per si hi havia alguna cosa i va néixer aquesta idea de fer-ho aquí.

Cobreix un buit?

Efectivament, vaig trobar que hi havia gent que li agradava i que aquí no trobaven cap empresa especialitzada.

I aquesta modalitat de retolació amb vinils quines particularitats té?

És més econòmic, hi ha una major varietat de colors, acabats i dissenys fets a mida. I sempre hi ha la possibilitat de recuperar el color original del cotxe.

Podrien fer-se dissenys personalitzats?

Si alguna persona vol alguna cosa que sigui més exclusiva, única, llavors es faria un disseny a mida i, entre cometes, fabricaríem el vinil amb el disseny que el client al final decideixi.

Què ha significat el Taller per al projecte? També és un bany de realitat?

Són molt crítics i s’agraeix la crítica de professors i instructors perquè ens fa veure el món real. Entrem amb una il·lusió i ens ensenyen la realitat i també a no rendir-nos i a trobar la solució. Entres amb una idea i surts amb un projecte i una aproximació ja dels números i del que et trobaràs.

I ara que ja és un projecte, en quin estadi es troba?

Ara mateix estic al punt de trobar una part del finançament per tirar-lo endavant si pogués ser a final d’estiu més o menys.

Trobar el suport financer és una de les dificultats que s’apunten quan es parla d’emprenedoria. Com ho està vivint?

És la part més complicada, efectivament. Processar un projecte és fàcil quan ja tens les directrius però el procés més complicat és trobar el finançament. Trobar un inversor que comparteixi la idea, que la vegi clara com tu, o fer entendre a les entitats bancàries el projecte. Però és complicat, no impossible.

La logística del negoci és complexa?

A banda de la part financera, la part més complicada és el local. Ha de tenir unes característiques específiques: un mínim de metres per encabir la maquinària i s’ha de fer en un entorn on estiguin controlats aspectes com la temperatura. No es pot anar a fer a casa del client.

Com definiria el que vol fer, més enllà que és disseny i retolació de vehicles?

Per mi és una combinació d’art, amb la part artesanal de muntatge a mà, amb la tecnologia capdavantera que representa el vinil.

tracking